KREMLj O AMERIČKOJ KUPOVINI GRENLANDA: Rusija se ne bavi takvim šopingom

Novosti online

četvrtak, 22. 08. 2019. u 19:15

КРЕМЉ О АМЕРИЧКОЈ КУПОВИНИ ГРЕНЛАНДА: Русија се не бави таквим шопингом

AP Photo / Dmitrij Peskov

Želja predsednika SAD Donalda Trampa da kupi Grenland od Danske ne tiče se Kremlja, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov
Želja predsednika SAD Donalda Trampa da kupi Grenland od Danske ne tiče se Kremlja, Rusija se takvim međunarodnim šopingom ne bavi i ne bi želela da se meša u odnose Vašingtona i Kopenhagena, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.


„To pitanje je pre svega povezano s odnosima SAD i Danske. Ako dobro razumemo, sada je tamo protrčala crna mačka. Ali još jednom ponavljam: to nije naše pitanje. Ne bismo želeli da se mešamo“, rekao je Peskov.


Portparol ruskog predsednika je bez komentara ostavio pitanje novinara da li Kremlj Trampov predlog vidi kao deo borbe za resurse Arktika. Međutim, Peskov je rekao da Rusija nastavlja borbu za svoja prava na arktičkom tlu.

PROČITAJTE JOŠ: POSLE TRAMPOVE IZJAVE: Mediji objavili koliko košta Grenland


„Ostavljam to bez komentara, reći ću samo da Rusija obavlja svoj posao u odgovarajućim odeljenjima Ujedinjenih nacija kada je reč o odbrani svojih prava na tlo… Postoje određeni uspesi, taj rad se nastavlja, on je apsolutno legitiman i u skladu s međunarodnim pravom“, rekao je Peskov.


U medijima je ranije objavljena serija tekstova o tome da Tramp razmatra mogućnost da kupi Grenland, koji ulazi u sastav Danske, s pravima široke autonomije.


Tramp je kasnije sâm potvrdio novinarima da se bavio tim pitanjem „strateški“.


Grenland je saopštio da se ostrvo ne prodaje, a Danska je saopštila da se nada da se Tramp šalio i samu ideju o prodaji ostrva nazvala apsurdnom. Tramp je nakon toga odložio posetu Kopenhagenu.

(sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije