Tramp preti, Nemci ne veruju

Tanjug

četvrtak, 22. 08. 2019. u 18:09

Трамп прети, Немци не верују

AP Photo / Donald Tramp

U gradiću koji se nekada nalazio u blizini granice s bivšom Istočnom Nemačkom i njegovoj okolini stacionirano je više od 10.000 američkih vojnika

Gradonačelnik bavarskog gradića u kojem se nalazi jedna od najvećih baza američke vojske u Evropi, Grafenvoeha, Edgar Knobloh izjavio da ne veruje da će američki predsednik Donald Tramp ostvariti pretnje i povući američke vojnike iz Nemačke.

"Ovde niko ne veruje u to. Svako malo se pojave ovakve glasine", rekao je Knobloć.

On je naglasio da je u poslednje vreme čak i povećan broj vojnika te da su sagrađeni dodatni infrastrukturni projekti poput škola i radionica za održavanje vojne opreme, prenosi Hina.

U gradiću koji se nekada nalazio u blizini granice s bivšom Istočnom Nemačkom i njegovoj okolini stacionirano je više od 10.000 američkih vojnika.

Pročitajte još - Koliko je Nemačkoj potrebna američka vojska?

Američka vojna baza je i najveći poslodavac u regionu, a zapošljava više od 3.000 nemačkih civila.

Knobloh je istovremeno izrazio zabrinutost zbog uzastopnih pretnji američkog predsednika da će, zbog toga što Nemačka po njegovom mišljenju premalo uplaćuje u zajednički NATO-ov budžet, povući trupe iz Nemačke i premestiti ih u Poljsku.

Uoči puta Donalda Trampa u Evropu i posete Poljskoj, Vašington je ponovo potvrdio razmišljanja o eventualnom premeštanju dela vojnika iz Nemačke istočnije u Poljsku.

Uoči Trampovog posete Poljskoj, premijer te zemlje Mateus Moravjecki se založio za otvaranje američke vojne baze u Poljskoj, ali se usprotivio zatvaranju baza u Nemačkoj.

"Niko ozbiljno ne razmišlja o značajnom smanjenju trupa u Nemačkoj. Nama je potreban Ramštajn, ali i baza u Poljskoj", rekao je on kritikujući Berlin da ne izdvaja dogovorenih dva odsto BDP-a za odbranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije