Tomahavk na Ist Riveru

B. VLAHOVIĆ

četvrtak, 22. 08. 2019. u 10:37

Томахавк на Ист Риверу

Foto AP

Na predlog Rusije i Kine, u Savetu bezbednosti UN o američkom testiranju rakete. Dokazi da su Amerikanci dugo pripremali lansiranje

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

O testiranju američke rakete zabranjene donedavno važećim Dogovorom o zabrani raketa malog i srednjeg dometa, na predlog Rusije i Kine, razgovaraće se u četvrtak veče na sednici Saveta bezbednosti UN. Lansiranje rakete "tomahavk" za rukovodstva Rusije i Kine je dokaz da su se za to Amerikanci pripremali znatno pre nego što su saopštili da žele da skinu sa sebe obaveze koje su potpisali tadašnji predsednici dve supersile, Regan i Gorbačov.

Pročitajte još - Pentagon otkrio tip rakete koju je testirao, razvoj počeo u februaru

Domet rakete "tomahavk", koju su lansirali Amerikanci u nedelju sa zapadne obale u Kaliforniji veći je od 500 kilometra. Ispostavilo se da su ruski eksperti bili u pravu da su lansirne rampe postavljene u Rumuniji dvonamenske, pa se njima može gađati ne samo raketama presretačima već i "tomahavkom" po ciljevima na zemlji. Dosad su Amerikanci tvrdili kako se rampe poput onih u Rumuniji mogu koristiti samo za PRO i da one nisu opasnost ciljevima na zemlji.

Amerikanci su još u februaru počeli da razrađuju novu krstareću raketu kojom će se gađati sa zemlje i planira se da je njihova armija dobije kroz nekoliko godina. Oni sada izučavaju mogućnosti da balističku bojevu glavu stave na laku hiperzvučnu raketu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je, argumentujući tvrdnju da su se Amerikanci davno pripremali za lansiranje te rakete, podsetio da je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton tokom boravka u Moskvi kazao da je američki predsednik doneo konačno rešenje o izlasku iz tog dogovora.

Pročitajte još - MOSKVA OSUDILA RAKETNU PROBU AMERIKANACA: Očigledno su se dugo spremali da se povuku iz sporazuma

- U roku od dve nedelje se ne može pripremiti lansiranje takve rakete, što potvrđuje da su se Amerikanci pripremali znatno ranije nego što su izašli iz Dogovora o zabrani raketa malog i srednjeg dometa - rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

ZAPAD RUSIJE U PRIPRAVNOSTI

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da je na zapadnim granicama Rusije napregnuta situacija. Razlog za takvo stanje je pojačano prisustvo NATO u Poljskoj i Rumuniji, kao i širenje saradnje Alijanse sa Finskom i Švedskom.

- Da neutralizujemo takvu situaciju realizovaćemo kompleks mera - kazao je Šojgu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije