Zaključak predsednika SAD i Francuske Donalda Trampa i Emanuela Makrona da bi bilo dobro da se Rusija pozove da učestvuje na samitu Grupe industrijski najrazvijenijih zemalja, u Moskvi je dočekan - dopunom. U Rusiji smatraju da bi bilo dobro da se ubuduće na te samite pozivaju i Kina i Indija.

O predlogu o povratku Rusije u klub najvećih (G 8) bi trebalo da se izjasni na Samitu G 7 tokom vikenda u Francuskoj, pa ako se budu složili, Putin bi dobio poziv za Samit G 8 za 2020. godinu. Putin je već kazao da je spreman da se sretne sa bilo kojim predstavnikom sedmorke, ali da je taj format zastareo:

- Samit G 20 okuplja zemlje koje čine 90 odsto svetske ekonomije, i na tim skupovima aktivna je i Rusija - istakao je Putin.

Pročitajte još - Tramp: Rusija treba da pristupi G7

Rusiju su prestali da zovu na samit na kojem učestvuju SAD, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, Francuskla i Japan 2014. godine posle povratka Krima matici. Na predlog američkog predsednika Baraka Obame format G 8 se vratio na G 7, kakav postoji od 1976, a njima se Rusija pridružila 1991.

- Ne vidim razloge za radost, jer je Rusija i dalje pod sankcijama zemalja članica G 7. Dobro je da su u "sedmorci" shvatili da od njihovih međusobnih priča bez učešća Rusije nema velike koristi - kazao je Konstantin Kosačov, predsednik Komiteta za međunarodne odnose Saveta Federacije RF.