SASTANAK LIDERA: Merkel i Džonson još veruju u sporazumni Bregzit

Tanjug

21. 08. 2019. u 19:09

САСТАНАК ЛИДЕРА: Меркел и Џонсон још верују у споразумни Брегзит

Foto Tanjug / AP

Britanski premijer Boris Džonson i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su danas u Berlinu uverenje da će se ipak pronaći rešenje za sporazumni izlazak Velike Britanije iz EU
Britanski premijer Boris Džonson i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su danas u Berlinu uverenje da će se ipak pronaći rešenje za sporazumni izlazak Velike Britanije iz EU.

Konkretne sugestije o tome kako rešiti spor oko, za Džonsona posebno problematičnog zastoja koji predstavlja irski i severnoirski granični saobraćaj, dvoje šefova vlada međutim nisu predočili, javlja Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).Džonson je ponovio svoj zahtev da se irski "bekstop" mora ukloniti, ali se i usprotivio carinskoj kontroli na granici Irske sa Severnom Irskom. Merkel je rekla da bi se po pitanju irskog "bekstopa" moglo pronaći rešenje „možda u narednih 30 dana“.


PROČITAJTE JOŠ - Merkel: EU razmatra praktična rešenja za irsku granicu


Džonson je priznao da britanska vlada u prošlosti nije dovoljno intenzivno vodila raspravu o mogućim rešenjima, navodi FAZ.Kako prenosi Rojters, Džonson koji smatra da će problemi koje bi mogao da izazove Bregzit bez sporazuma navesti Merkelovu i francuskog predsednika Emanuela Makrona da ipak u poslednjem trenutku posegnu za rešenjem, ponovio je "da Ujedinjeno Kraljevstvo želi sporazum".


"Potrebno nam je da se ukloni taj ''bekstop'', i ako to učinimo apsolutno sam uveren da zajednički možemo da napredujemo", rekao je Džonson.


Kako prenosi Dojče vele, Merkelova je, međutim, izjavila da podržava sporazumni odlazak Britanije iz Unije, ali i da je Nemačka spremna za odlazak Londona iz Unije bez prethodnog dogovora.


DžONSON STIGAO U BERLIN, DOČEKALI GA PROTESTIBritanskog premijera Borisa Džonsona su u Berlinu danas dočekali demonstranti koji su uzvikivali: "Zaustavite Bregzit".


Oni su to uzvikivali uoči sastanka Džonsona sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.


Na pitanje novinara da li se nada sporazumu, Džonson nije odgovorio.


Džonsonu je priređen svečan doček u okviru kog ga je sačekala nemačka kancelarka, a "Vašington post" piše da je taj susret delovao "hladno" s obzirom da nisu komunicirali tokom ceremonije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije