Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da su završeni radovi na finskoj deonici gasovoda „Severni tok 2“ i zahvalio Finskoj za njen pragmatičan pristup tom projektu.

U septembru 2018. godine počela je izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ na isključivoj ekonomskoj zoni Finske.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka cevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obala Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Planirano je da bude završen 2019. godine.

PROČITAJTE JOŠ - „Forbs“: Sankcije protiv „Severnog toka 2“ mogu da budu pogubne za SAD

PUTIN: OČEKUJEMO POZITIVNO RASPOLOŽENjE NOVOG EVROPSKOG RUKOVODSTVA

Ruski predsednik je nakon sastanka s finskim kolegom Saulijem Ninistjom rekao da je Rusija zainteresovana za potpuno obnavljanje odnosa s Evropskom unijom i da očekuje da će novo rukovodstvo EU ispoljiti pozitivan stav prema tome.

„Razgovarali smo, zaista, i o nekim međunarodnim pitanjima. Zainteresovani smo za obnavljanje odnosa s Evropskom unijom u punom formatu. Očekujemo da će novo rukovodstvo Evropske unije ispoljiti pozitivno raspoloženje kada je reč o održavanju uzajamno korisnih partnerskih odnosa s našom zemljom“, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s finskim kolegom.sputniknews.com