Vodenim topovima na demonstrante, na desetine uhapšenih

Tanjug

sreda, 21. 08. 2019. u 16:56

Воденим топовима на демонстранте, на десетине ухапшених

Twitter Moving Europe@MovingEurope

Vlada je smenila gradonačelnike Dijarbakira, Mardina i Vana zbog navodnih veza sa ekstremistima zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), koju turske vlasti smatraju za terorističku organizaciju
Turska policija upotrebila je vodene topove da bi rasterala demonstrante koji su protestovali zbog odluke vlade da smeni trojicu gradonačelnika sa jugoistoka zemlje, gde većinom žive Kurdi, objavili su turski mediji.

Privatna DHA agencija javila je da je najmanje 30 osoba privedeno u Dijarbakiru danas, trećeg dana protesta.

Vlada je smenila gradonačelnike Dijarbakira, Mardina i Vana zbog navodnih veza sa ekstremistima zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), koju turske vlasti smatraju za terorističku organizaciju.

PROČITAJTE JOŠ -Četvrtina Nemaca ima migrantsko poreklo

Smenjeni gradonačelnici, članovi prokurdske Narodne demokratske partije, izabrani su na lokalnim izborima u martu. Na njihova mesta postavljeni su državni guverneri.

Ova tri gradonačelnika optužena su za razna krivična dela, uključujući članstvo u terorističkoj organizaciji i širenje terorističke propagande, navelo je ranije ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.

Zbog sumnje da su povezani sa zabranjenom PKK, turske vlasti smenile su 2016. godine na desetine gradonačelnika u jugoistočnom delu zemlje naseljenom pretežno Kurdima i zamenile ih državnim službenicima.Predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je uoči izbora u martu da bi prokurdski gradonačelnici mogli biti otpušteni ako, kao njihovi prethodnici, navodno imaju veze sa ekstremistima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije