GORE PLUĆA PLANETE: Požari u Amazoniji zavili Sao Paolo u tamu

Tanjug

21. 08. 2019. u 22:41

ГОРЕ ПЛУЋА ПЛАНЕТЕ: Пожари у Амазонији завили Сао Паоло у таму

AP Photo

Prašume u brazilskom delu Amazonije ove godine pogađa rekordan broj požara, pokazuju podaci državne agencije za svemirska istraživanja
Brazilska svemirska agencija saopštila je da je broj požara u Amazoniji porastao za 83 odsto u odnosu na prošlu godinu, usled seča šuma.

Prašume u brazilskom delu Amazonije ove godine pogađa rekordan broj požara, pokazuju podaci državne agencije za svemirska istraživanja.

Pročitajte još: PLAMENA STIHIJA U MORU LEDA: Gore Aljaska, Grenland, sever Kanade, Sibir

Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio nedelju dana nakon što je predsednik Brazila Žair Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog iznošenja podataka o seči šuma, piše Bi-Bi-Si (BBC).

Požari su doveli i do zamračenja Sao Paola. Dnevna tama koja je trajala oko sat vremena, dogodila se nakon što su jaki vetrovi doneli dim iz država Amazonas i Rondonija koje su udaljene od Sao Paola više od 2.700 kilometara.

Pročitajte još: Vodeni bombarderi spasavaju Sibir

Najveća kišna šuma na svetu, Amazonija, ključna je u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Konzervatori su okrivili Bolsonara tvrdeći da je podstakao drvoseče i poljoprivrednike da krče šumu.

U međuvremenu je iz američke agencije NASA saopšteno da je ukupan broj požara u Amazoniji malo niži od prosecnog.

Dok više požara gori u Amazonasu i Rondoniji, u državama Mato Groso i Para je broj požara niži.

Šumski požari se obicno događaju tokom sušne sezone u Brazilu, ali se i namerno pale kako bi se nelegalno raskrčila šuma i dobio prostor za gajenje stoke.

Podaci Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja pokazuju da je više od 72.000 požara gorelo izmedu januara i avgusta ove godine brazilskom delu Amazonije.


Ovo je najveći broj zabeležen od kada su merenja započeta 2013. godine. Iz Instituta je saopšteno da je do prošlog cetvrtka zabeleženo više od 9.500 požara, uglavnom u Amazoniji.

Tokom 2018. godine, zabeleženo je ukupno 40.000 požara, naveli su iz instituta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Miki Milanovic

21.08.2019. 23:14

Dok ostatak sveta shvati američko klimatsko oružje goreće još mnogi sibiri i amazonije.

Rubiko

22.08.2019. 08:16

Do 2050. se procenjuje porast stanovnistva za dve milijarde. To znaci jos vise gladnih usta koja treba da se nahrane. Brazil je pre svega u obavezi prema svom rastucem stanovnistvu da proizvede dovoljno hrane, stoga se povećava stocni fond na žalost na račun zelenih povrsina. Pluca planete su sve manja a sve vise nas koji preko njih dišemo. Pitanje svih pitanja, ako se ovaj trend nebrige o planeti, nasoj jedinoj kuci, nastavi, biće: hrana i voda ili kiseonik? Smanjimo prohteve i svi ce imati 02.

Petra

22.08.2019. 10:51

Ljudi su vrsta koja uči iz iskustva bolje nego iz tudjih znanja i gresaka. Mi muškarci, pre svega, moramo da radimo da bi nesto postali, a žene moraju prvo da znaju ko su i sta su, da bi mogle da rade i stvaraju. Teško nalazimo kompromis i samo nas nevolja tera da se ujedinimo i saradjujemo. Zajednicka dobra smatramo i svacijim i nicijim a privatnu svojinu neprikosnovenim pravom. Socijalizam je bio pokušaj da naucimo da brinemo i cuvamo zajednicku imovinu kao svoju. I da spasimo našu Zemlju.

5C

22.08.2019. 11:59

Nista cudno ,nakon sto je na vlast dosao kapitalisticki diktator,kome je prije svega u interesu bogacenje njegovih prijatelja i ostalih kapitalistickih svinja,a ne gasenje amazona i briga za male ljude kako Brazila tako i planete.Tako nam i treba,nek nasa djeca uzivaju u svjetu za koji mi ne mrdamo ni malim prstom da njihova buducnost bude koliko toliko odrziva