SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA


Predstavom „Odisej“ Gorana Stefanovskog u režiji Aleksandra Popovskog, u utorak uveče na sceni Antičkog teatra u Ohridu, zatvoreno je 59. izdanje međunarodne muzičko-scenske manifestacije – Festival „Ohridsko leto“.


Pročitajte još: MEĐUNARODNI FESTIVAL U SREMSKIM KARLOVCIMA: Bioskop pod zvezdama


„Odisej“ na „Ohridskom letu“, koprodukcijski projekat pozorišta „Gavela“ iz Zagreba, „Ulisis“-a sa Briona, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, „Drame“ iz Maribora, „Ateljea 212“ iz Beograda, Sterijinog pozorja i Teatra „Navigator“ iz Skoplja, kako je priznao Popovski, selektor dramskog programa festivala, okupio je ponovo aktere sa svih strana u slavu „zbog Gorana“.


Pročitajte još: U Dubrovniku bride dlanovi od "Špijuna"


– Želja mi je bila da zbog Gorana ovu predstavu igramo u Ohridu i ovde na svojevrtstan da nađe svoju Itaku. Nisam se nadao da ću uspeti u tome, ali odgovor svih umetnika kojima sam se obratio bio je fascinantan. Svi su otkazali i snimanja i putovanja da se skupe ovde i da odigramo ovu predstavu. To su za mene stvari koje pokazuju da vredi što se bavim ovom profesijom, rekao je Popovski.

Nikola Ristanovski, koji tumači ulogu pevača Tiresija, rekao je da mu je drago što je posle sedam godina ova predstava stigla u Makedoniju, što za njega, predstavlja svojevrsnu simboliku na zatvaranju jednog ciklusa, teme koja govori o vraćanju jednog čoveka kući. U tom smislu, kako je rekao, Goran Stefanovski je najvažniji deo čitave ove priče.

Svetozar Cvetković, u predstavi bog Zevs, istakao je da je u procesu stvaranja drame kod svih uključenih ostao trag u životima i profesionalnim karijerama.

– Od poslednjeg izvođenja „Odiseja“ pre pet godina, dogodilo se toliko mnogo događaja u našim životima, u pozorištu, u ovom svetu u kome nema više Gorana. Režiser Popovski nas je skupio ponovo u slavu Stefanovskog, u njegovu čast da progovorimo po onom napisanom njegovom rukom. Posle vremenske distance od pet godina, mogu da kažem da prvim suočavanjem s tekstom uopšte nisam bio svestan koliko smo ispred vremena u kome smo živeli tada, i da smo na žalost, ili za sreću, sa tom predstavom ispred vremena svega onoga što se događa u teatarskom životu koji poznajemo na ovim prostorima. Otuda to što smo napravili i večeras izveli ima razloga da postoji i u budućnosti i da predstavlja teatar koji je pravi pečat kako Gorana Stefanovskog i režisera Popovskog, rekao je Cvetković.

Zagrebački glumac Ozren Grabarić, koji igra glavnu ulogu Odiseja, podseća na jednu Goranovu rečenicu u tekstu - „Itaka nikada nije bila cilj za sebe, već je cilj bilo samo putovanje“. Zato mu se čini logičnim, kako je rekao, i lepim i Goran i „Odisej“ i ova divlja „horda“ da nastavi da putuje i dalje.

NA FESTIVALU 500 UMETNIKA

U proteklih 40 festivalskih dena na „Ohridskom letu“ publici je ponuđeno 47 programskih sadržaja na scenama Antičkog teatra, u crkvi i predvorju „Svete Sofije“, Donjem Saraju, Centru za kulturu.

– Dočekali smo oko 500 umetnika iz 23 zemlje sveta, ali i gostiju iz zemlje i inostranstva koji su doputovali zbog festivalskog programa. „Ohridsko leto“ iduće godine slavi veliki jubilej, 60 godina postojanja. To je nas velika čast, ali i obaveza da to dostojno obeležimo kao što zaslužuje ova naša najveća muzičko – scenska manifestacija, istakla je direktorka festivala Nataša Popović.