“TO JE ZAMKA, NE VERUJEMO LAŽIMA”: Demonstranti u Hongkongu odbili platformu za dijalog

Tanjug

utorak, 20. 08. 2019. u 10:28

“ТО ЈЕ ЗАМКА, НЕ ВЕРУЈЕМО ЛАЖИМА”: Демонстранти у Хонгконгу одбили платформу за дијалог

Foto EPA

Članovi Građanskog fronta za ljudska prava oglasili su se nakon što je gradska liderka Keri Lem najavila da će formirati platformu za dijalog sa građanima po hitnom postupku
Organizatori protesta u Hongkongu odbacili su danas plan gradske liderke Keri Lem da uspostavi platformu za dijalog, ocenivši da je reč o zamci koja ima za cilj da dovede do gubitka vremena.

Pročitajte još: Hongkong: Posle sukoba, na aerodromu se situacija smirila (VIDEO)

Članovi Građanskog fronta za ljudska prava oglasili su se nakon što je Lem najavila da će formirati platformu za dijalog sa građanima po hitnom postupku kako bi se rešila razlike i okončala proteste.

Vong Jik-Mo iz Građanskog fronta za ljudska prava rekao je da Lem uopšte ne odgovara na zahteve protestnog pokreta, koji uključuju "istinsku demokratiju" i nezavisnu istragu o navodnoj brutalnoj upotrebi sile policije, prenosi AP.

Pročitajte još: Armija Kine sve bliža Hongkongu

"Ne verujemo Keri Lem, ne verujemo njenim lažima", rekao je on.

Drugi član tog fronta, Džimi Šam, poručio je da ako Lem želi dijalog, trebalo bi da dođe na proteste.

Građanski front za ljudska prava organizovao je nekoliko protesta protiv vlade, koji su privukli veliki broj ljudi proteklih meseci, dok su mnoge druge grupe, koje su se pridružile tom pokretu bez idera, organizovale sopstvene događaje.

Lem je ranije danas najavila da će formirati platformu za dijalog sa građanima po hitnom postupku i poručila da će se pozabaviti žalbama na policiju, nakon što su ovog vikenda održani mirni protesti protiv vlasti.

Protesti u Hongkongu, koji su jedan od najvećih izazova za kineskog predsednika Si Đinpinga od kada je došao na vlast 2012. godine, počeli su u junu zbog protivljenja zakonu o ekstradiciji koji omogućava da se osumnjičenima sudi u matičnoj državi Kini.

Zakon je u međuvremnu suspendovan, a protesti su prerasli u širu borbu za demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. godine vraćena pod kinesku kontrolu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Mikiboy

20.08.2019. 10:55

Svako ko je iole pametan shvata da demonstracije mogu kinezi da okoncaju i drugacije i da iza protesta stoje britanski i americki interesi a ne interesi gradjana.

krmpota

20.08.2019. 15:25

@Mikiboy - ne zanosi se...da mogu komunisti da nesto okoncaju,to bi i uradili.... milioni gradjana su protiv takve vlasti.... nije to srbija da te vaspitaju i prodaju lazi najgori medju nama.... ziveo slobodarski narod hong konga....!

koji uključuju "istinsku demokratiju"

20.08.2019. 12:39

Ovi jadnici ne mogu bez britanije, vidimo da tu ima i neki "kinez" Džim i slični, a britanci suze liju i posle 22 hodine što su ostali bez kolonije.

plazoje

20.08.2019. 15:21

a ne ko mi ovde,svaki dan gutamo lazi i nikada nam nije dosta... i ne zasluzujemo bolje ljude na vlasti....