MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

Poseta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua Kijevu počela je skandalom na aerodromu Borispolj. Kad su tri devojke u ukrajinskoj narodnoj nošnji poslužile u znak dobrodošlice Netanijahua i njegovu suprugu Saru hlebom i solju. Netanijahu je pojeo komadić hleba, odlomio drugi i za svoju suprugu Saru koja ga je primila, ali ga nije stavila u usta, već ga je brzo bacila na zemlju, a snimak neugodne scene odmah je obišao svet.

Čudno je da premijerovu suprugu nije upoznala služba protokola sa običajem da se važni gosti dočekuju hlebom i solju, ali, naravno da incident nije umanjio važnost dolaska izraelskog premijera u Kijev. Bila je to prva poseta jednog stranog državnika od kada je izabran novi predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski. Netanijahu je u Kijev doputovao posle 20 godina.

Očekuje se da će Zelenski, koji je takođe Jevrejin, uspeti da sa gostom iz Izraela stvori bolju klimu za razvoj odnosa koji su se pogoršavali još iz vremena kad je na vlast došao Viktor Juščenko. On je davao ordenje heroja nacionalistima koje u Izraelu terete za progon Jevreja u Drugom svetskom ratu, a o tome je otvoreno govorio i predsednik Izraela Reuven Rivlin 2016. godine, kad je posetio Kijev.

Pročitajte još - Netanjahu i formalno mandatar za sastav vlade

On je u Vrhovnoj radi (parlamentu) kazao da je tokom Drugog svetskog rata oko milion i po Jevreja ubijeno na teritoriji današnje Ukrajine, najviše u Babjem Jaru. Jevreji su streljani po šumama, a kasnije su pronalažene masovne grobnice. Nemačkim nacistima su u ubijanju Jevreja pomagali ukrajinski nacionalisti. Posebno su se isticali u mučenjima članovi Organizacije ukrajinskih nacionalista. Iako je izraelski predsednik tada rekao da treba gledati u budućnost, ukrajinski nacionalisti su organizovali proteste.

U ponedeljak po podne Zelenski i Netanijahu su posetili memorijalni kompleks "Babji Jar" kako bi odali poštu žrtvama poginulim u Drugom svetskom ratu.

Pročitajte još - Netanjahu: Razgovarao sam sa Putinom, uskoro idem u Moskvu

NISU JE PUSTILI U KABINU

Saru Netanijahu je iznervirala i posada aviona kojim su stigli u Kijev. Pošto nije čula da su supruga i nju pozdravili pre poletanja, htela je da protestuje kod pilota, ali je nisu pustili da uđe u kabinu. Da bi se izbegao skandal, komandir posade je tokom leta još jednom pozdravio premijera i suprugu i poželeo im prijatan let.