PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

Dijalog sa velikim susedom Rusijom je neophodan.

Pod tim motom, koji je proklamovala Jelisejska palata, održan je u ponedeljak po podne, u letnjoj rezidenciji francuskog predsednika u tvrđavi Breganson na jugu zemlje, susret između dvojice šefova država Emanuela Makrona i Vladimira Putina.

Zbog poznate situacije oko Krima, Rusija je 2014. godine isključena iz rada Grupe 8 najrazvijenijih zemalja, koja je, tako, svedena na formulu G7. Sledeći sastanak lidera sedam zemalja biće održan za vikend baš u Francuskoj, u atlantskom gradu Bijaricu, a Makron je želeo da susretom u Bregansonu na ovaj način uključi Putina u analizu i donošenje odluka oko najvažnijih svetskih pitanja.

Želja Jeliseja je da, posle nekoliko godina zatezanja odnosa s Rusijom, ponovo inicira bliske veze s Moskvom. Dopisniku "Novosti" su u Jelisejskoj palati, povodom nedavne posete Makrona Srbiji, na temu dobrih odnosa Moskve i Beograda, potvrdili da oni ne samo da ne smetaju Parizu, već da i on želi da učvrsti saradnju s Kremljom.

U Francuskoj smatraju da velike svetske teme ne mogu da se rešavaju bez Rusije i da je došlo vreme otopljavanja odnosa. S tim u vezi, Makron i Putin su, od stupanja na funkciju francuskog predsednika, u redovnom telefonskom kontaktu, a i videli su se, nasamo, nekoliko puta.

Teme neslaganja, naravno, postoje, ali u Parizu se oslanjaju na princip realpolitike koju je negovao De Gol insistirajući na pitanjima od zajedničkog interesa. Na ovim sastancima se govorilo otvoreno o neslaganjima, kao što su, s jedne strane, stanje demokratije u Rusiji i, s druge, opstajanje sankcija, ali strateške veze su u prvom planu. Makron želi da bude predvodnik poboljšanja odnosa Moskve sa celom EU.

Sastanak dvojice lidera održan je u tvrđavi građenoj između 13. i 17. veka, koja se nalazi na steni visokoj 35 metara, na poluostrvu između Tulona i Sen Tropea. I sa kopna, i sa mora čuvaju je jake žandarmerijske snage.

OD SIRIJE DO KOSOVA

MEĐU temama koje su se našle na stolu u Makronovom letnjikovcu su bile Ukrajina i oživljavanje sporazuma iz Minska, stanje u Siriji, naročito u regionu Idliba, i Iran, s namerom da se spase ono što može iz nuklearnog programa. Na dnevnom redu je bila i situacija u Libiji, a prema izvorima "Novosti", dvojica lidera su planirala da se dotaknu i pitanja Kosova.