ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

Hrvatska, "zemlja belaca i autentične Evrope" koštaće diplomatske karijere Elizabetu Mađarević, prvog sekretara hrvatske ambasade u Berlinu. Pošto je u tri navrata dobila najbolje ocene pretpostavljenih i ostvarila uslove za napredovanje u hrvatskoj diplomatiji, Mađarevićeva je na društvenim mrežama objavila tekst u kome piše o Evropi od pre tridesetak godina u kojoj su živeli samo belci, ujedno kritikujući nemačku kancelarku Angelu Merkel zbog "nedostatka lične kulture", zato što veruje da je islam sastavni deo nemačke kulture. Kada je kritiku uputila i hrvatskom premijeru Andreji Plenkoviću, jer se zalagao za ratifikaciju Istanbulske konvencije, pokrenuta je lavina reakcija koje su dovele do ekspresnog pozivanja diplomatkinje na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova.

Pročitajte još: Ustaška trobojka na ogradi dečijeg igrališta

Mađarevićeva se pravda da joj je profil na "Fejsbuku" hakovan, što stručnjaci tvrde da nije moguće, a otkriveno je da je slične teze iznosila i u nekim časopisima za koje je pre pisala. Skandal je ogroman, nemački mediji naširoko pišu o diplomatkinji čija će zemlja 1. januara preuzeti predsedanje EU, a Plenković je najavio sankcije u najskorije vreme. Ostaju, međutim, dileme kako je i do sada mogla da obavlja diplomatsku službu, jer joj je do pre koji dan šef u Berlinu bio ambasador Gordan Grlić Radman, koji je u međuvremenu postavljen za ministra spoljnih poslova.

Nemci sa prezirom pišu o zemlji koja uopšte može da dopusti takve ekscese. No, u zemlji gde sadašnja predsednica Kolinda Grabar Kitarović najavljuje kandidaturu za predesedničke izbore u ekstremno desnom hrvatskom nedeljniku uopšte ne čudi, jer sve ono o čemu je pisala Mađarevićeva u tom listu je i te kako prihvaćeno.


POVUČENA I SUSPENDOVANA

NAKON skandaloznog istupa Ministarstvo spoljnih poslova suspendovalo je Elizabetu Mađarević i povuklo je iz ambasade u Berlinu. Inspekcija koja je odmah počela sa radom predložila je novom šefu hrvatske diplomatije da se Mađarevićevoj ekspresno da otkaz i sada se čeka odluka disciplinskog suda.