ALARMANTNA STATISTIKA: Sve više samoubistava u policiji

Tanjug

ponedeljak, 19. 08. 2019. u 23:20

АЛАРМАНТНА СТАТИСТИКА: Све више самоубистава у полицији

AP Photo

Zaštitnicima je potrebna zaštita, kažu policijski sindikati koji traže više pomoći u zaustavljaju ovog trenda, najgoreg u poslednjih 30 godina
Trojica pripadnika interventne jedinice, jedan visoki oficir i nastavnik na Policijskoj akademiji su među osam francuskih pripadnika policije koji su nedavno izvršili saoubistvo, čime se broj takvih slučajeva u ovoj zemlji popeo na 64 ove godine.

Broj onih koji su sebi oduzeli život među francuskim policajcima sada je veći od broja onih koji su stradali na dužnosti, prenosi AP.

Zaštitnicima je potrebna zaštita, kažu policijski sindikati koji traže više pomoći u zaustavljaju ovog trenda, najgoreg u poslednjih 30 godina.

Oni koji su izabrali da dignu ruku na sebe dolaze iz svih delova Francuske i ima ih u svim starosnim dobima.

Pročitajte još - SAMOUBISTVO U TESLIĆU: Policajac oduzeo sebi život posle noćne smene

Parlamentarna istraga koja je objavljena u julu pokazala je da su najčeći razlozi, kako se navodi, stres i očajanje među pripadnicima francuske policije, uključujući prekovremeni rad posle serije teroprističkih napada od 2015. godine, ali i često nasilnih antivladinih protesta od novembra prošle godine.

Izveštaj pokazuje da je broj samoubistava u policiji čak 36 odsto viši od onog koji se beleži u celoj francuskoj populaciji.

Samoubistvo među pripadnicima policije probleme u mnogim zemljama, ali je u Francuskoj taj broj izuzetno visok.

U SAD, koja ima pet puta brojnije stanovništvo, ove godine je zabeleženo da je 111 pripadnika policije sebi oduzelo život.

U Italiji je 31 policajac digao ruku na sebe, a u Britaniji je u periodu 2015-2017. zabeleženo 23 samoubistava policajaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zizi

20.08.2019. 11:38

Smisao i potraga za smislom cine zivot vrednim napora. Neko ga nađje u poslu policajca ali moze da se razocara kada otkrije da policijski posao po PSu nije isti kao idealizovana predstava o poslu kada ga je birao. U realnosti vise nema policajca iz snova malih decaka sto hvataju kradljivce, brane slabe i uvode red u nered. Sve pa i policija je u sluzbi interesa iza kojih stoje nevidljivi centri moći. Idealisti ne mogu protiv svojih ubedjenja i gradjana, a vise ne znaju kome sluze a kome ne.