MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

AMERIKANCI neće dovoziti u Evropu rakete srednjeg dometa koje su donedavno bile zabranjene prema starom dogovoru, ali će ih razmestiti u azijsko-pacifičkom regionu, izjavio je odlazeći američki ambasador u Moskvi Džon Hantsman za radio Eho Moskve. Ruski eksperti su "dešifrovali" tu izjavu objašnjenjem da će rakete biti dovezene u Japan i Južnu Koreju, odakle bi mogle, ako zarate, da gađaju Rusiju i Kinu.

Prema mišljenju Konstantina Sivkova, potpredsednika Akademije geopolitičkih pitanja, te rakete bi imale zadatak da nanesu udar Kini tako što bi uništile centre za upravljanje interkontinentalnim balističkim raketama, kao i mesta dislokacije kineskih podmornica naoružanih balističkim raketama. Tim američkim raketama bi bilo potrebno malo vremena da dolete do cilja, a Amerikanci smatraju da Kinezi još nemaju razvijenu protivraketnu odbranu.

Sivkov kaže da bi drugi zadatak Amerikanaca bio da nanesu raketni udar Rusiji, a gađali bi, pre svega, podmorničku bazu u Petropavlovsku na Kamčatki. Pojednostavljeno rečeno, američke rakete srednjeg dometa bi trebalo da onesposobe i unište ruski i kineski atomski potencijal u istočnim regionima.

Ruski eksperti objašnjavaju da ako Amerikanci stvarno postave rakete u komšiluku, to će predstavljati realni problem, jer da bi doleteli do ciljeva bilo bi im potrebno od pet do osam minuta. Poređenja radi, lansiranoj raketi iz Amerike treba tridesetak minuta leta do Rusije, što je sasvim dovoljno da reaguje ruska protivraketna odbrana.

ANGELI POTREBNI AMERIČKI VOJNICI Posle pretnje američkog ambasadora u Berlinu Ričarda Grenela da bi Pentagon mogao da prebaci svoju vojsku iz Nemačke u Poljsku, nemačka kancelarka Angela Merkel je kazala da je u interesu njene zemlje da američki vojnici ostanu i da za to postoje odlični uslovi za koje je potrošeno mnogo novca. Gerenel je kazao da je ponižavajuće da SAD finansiraju boravak 50.000 američkih vojnika u Nemačkoj.

Predsednik Komiteta za međunarodne odnose Saveta Federacije Konstantin Kosačov kaže da reči američkog ambasadora nisu nikakva garancija da Amerikanci svoje rakete srednjeg dometa ne dovezu i u Evropu.

PROČITAJTE JOŠ - Espert za razmeštanje raketa srednjeg dometa u Aziji


- Pošto više nije važeći dogovor o zabrani upotrebe raketa kratkog i srednjeg dometa, situacija je postala nepredvidiva i može biti zabrinjavajuća - objasnio je Kosačov.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu kaže da su Amerikanci pre osam meseci odlučili da počnu da prave rakete srednjeg i kratkog dometa, jer su za to predvideli novac u državnom budžetu. On kaže da Rusija neće razmeštati rakete srednjeg ili kratkog dometa u evropskom delu Rusije sve dok Amerikanci ne dovezu takve rakete u zemlje EU. Kao odgovor Vašingtonu, i Rusija će postaviti svoje rakete u Aziju.

PROČITAJTE JOŠ - Američke rakete u Poljskoj dovele bi do nove „kubanske krize“