Prisustvo Amerike i Britanije u Persijskom zalivu donosi nesigurnost, izjavio je komandant iranske Revolucionarne garde Alireza Tangsiri, izvestila je novinska agencija ILNA.

Iran može da obezbedi bezbednost u Zalivu formiranjem koalicije sa drugim zemljama u regionu, rekao je Tangsiri, preneo je Rojters.

On je naveo da Iran želi mir i stabilnost u Zalivu, ali se čini da je izrekao prikrivenu pretnju rekavši da ako se bude ciljalo na brod koji koristi nuklearno gorivo u Zalivu, onda zemlje na jugu regiona neće imati vodu za piće zbog zagađenja, javila je novinska agencija Mehr.

Napetost između Irana i Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Zalivu je porasla, nakon što je Islamska Republika oborila američki dron u junu i prošlog meseca zaplenila britanski tanker zbog kršenja pomorskih propisa, navela je britanska agencija.

Iran je zaplenio tanker dve sedmice nakon što su britanski Kraljevski marinaci zaplenili iranski tanker zbog sumnje da krši sankcije Evropske unije isporučivanjem nafte Siriji, bliskom savezniku Irana.