UKRAJINSKE i izraelske vlasti objavile su hapšenje Izraelca koji ima i državljanstvo SAD, osnivača velike bande za prodaju droge preko interneta.

On je pre dva dana pobegao na aerodromu u Kijevu tokom pokušaja deportacije u Izrael. Izraelska policija je saopštila da je Amos Dov Silver uhapšen jeu subotu ujutru u zajedničkoj akciji ukrajinske i izraelske policije.

Uhvaćen je u Umanu, 200 kilometara južno od Kijeva, gde se okupljaju jevrejski hodočasnici.

Ukrajinske bezbednosne službe (SBU) najavile su da će Silver uskoro biti deportovan, prenosi Frans pres.

Uhapšeno je i troje osumnjičenih da su pomagali Silveru da pobegne s kijevskog aerodroma, navode izvori.

Silver je uhapšen u martu i osumnjičen je da vodi najveću bandu za prodaju narkotika s vezama u Ukrajini, Nemačkoj, Izraelu i SAD, koja je koristila aplikaciju "Telegram mesidžing".

PROČITAJTE JOŠ - Kijev: Izraelski "kralj droge" pobegao prilikom deportacije

Policija je zatvorila to virtuelno tržište marihuane i uhapšeno je 42 osumnjičenih u više zemalja, a u aprilu su tužioci podneli optužnice protiv 27 osumnjičenih, navode izraelski mediji.

Optužbe su za razna krivična dela: trgovina drogom, doprinos delinkvenciji maloletnika, posedovanje droge, opstrukcije pravde, pranje novca i utaja poreza.

U to vreme hapšenja izraelska policija je tvrdila da je obrt mreže dostizao nekoliko stotina miliona šekela (desetine miliona evra).


TRGOVALI KOKAINOM I LSD

IZRAELSKA policija je navela da su osoba, koja je uhapšena u Ukrajini, i njeni saučesnici prodavali ne samo kanabis, već i ekstazi, LSD, kokain i druge vrste droge.