Predsednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron razgovaraće na sastanku 19. avgusta o načinima da se uspostavi bezbednost u Evropi i o saradnji Rusije sa Evropskom unijom, izjavio je danas Jurij Ušakov, savetnik ruskog predsednika za međunarodna pitanja.


"Osim o bilateralnim odnosima oni će razgovarati o međunarodnim pitanjima i evropskoj bezbednosti imajući u vidu ulogu Rusije i Francuske na evropskoj političkoj sceni i činjenicu da su obe zemlje stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je Ušakov.


On je dodao da će posebno interesantno biti pitanje razvoja saradnje Rusije i EU, imajući u vidu promene u vodećim evropskim institucijama.


Pročitajte još: Makron i Putin se sastaju 19. avgusta


"Rusija je neprestano izražavala spremnost da ponovo započne politički dijalog sa E. Želimo da obnovimo kontakte za vođstvom Evropske komisije i drugih institucija EU", naveo je Ušakov.


On je dodao da će se najverovatnije razgovarati i o pitanju učešća Rusije u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.


Ušakov je rekao da će Putin i Makron razgovarati i o planovima da se održi novi samit četvorke o Siriji.


Savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov podsetio je da je prvi takav sastanak održan u septembru 2018. godine, a učestvovali su predsednici Rusije, Francuske i Turske, kao i kancelarka Nemačke.


Ušakov je saopštio da bi Rusija želela da se prvo održi samit procesa iz Astane, u kome pored Rusije učestvuju i Turska i Iran.


Prema njegovim rečima, Putin i Makron su razgovarali o Iranu i njegovom nuklearnom programu.


"Podsetiću da su Rusija i Francuska posvećene očuvanju Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana, kao i sprečavanju eskalacije tenzija izmedu Irana i SAD u Persijskom zalivu i uopšte", rekao je savetnik ruskog predsednika.


Ušakov je dodao da bi jedna od tema razgovora dva predsednika mogla da bude i situacija u Libiji.


Putin i Makron sastaće se 19. avgusta u Parizu, a ranije je najavljeno da će dvojica lidera razgovarati o Ukrajini i budućem Normandijskom formatu, kao i o bilateralnoj saradnji, ekonomskim vezama i međunarodnim problemima.