Norveška ispituje radijaciju posle akcidenta u Rusiji

Tanjug

četvrtak, 15. 08. 2019. u 14:22

Норвешка испитује радијацију после акцидента у Русији

Foto Depositphotos

Norveška agencija za nuklearnu bezbednost analizira male količine radioaktivnog joda otkrivenog na severu Norveške posle eksplozije tokom raketnog testa u Rusiji
Norveška agencija za nuklearnu bezbednost analizira male količine radioaktivnog joda otkrivenog na severu Norveške posle eksplozije tokom raketnog testa u Rusiji.

Agencija je saopštila da je radioaktivni jod otkriven u njenoj stanici za filtraciju vazduha u Svanhovdu kod ruske granice. Dve zemlje razdvaja reka.

Uzorci su prikupljeni u periodu od 9. do 12. avgusta, dok se incident dogodio u regionu Arhangelsk na severu Rusije 8. avgusta.

PROČITAJTE JOŠ - Rusija: Nema opasnosti od radijacije

"Trenutno nije moguće odrediti da li su poslednja otkrića joda povezana sa akcidentom u Ahangelskom prošle nedelje. Nastavljamo sa češćim uzorkovanjima i analizama", navodi se u saopštenju agencije.

Takva merenja radijacije nisu neobična u Norveškoj pošto njene stanice za praćenje detektuju radioaktivni jod šest do osam puta godišnje a uzrok je obično nepoznat.

Nivo radijacije u ruskom gradu Severodvinsku povećao se nakon 8. avgusta i nesreće koja se dogodila tokom testiranja raketedo 16 puta, a lekari koji su lečili žrtve akcidenta su poslati u Moksvu na pregled, javio je TASS.

Rusija je u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje petoro ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Rasinski

15.08.2019. 17:02

akcident (accident) = nezgoda, nesrećaKuda nestade srpski jezik iz srpskih novina...?

Mile

15.08.2019. 17:29

Severodvinsk , u cijoj blizini se desio incident je samo 200 km. udaljen od Finske ! Da ima nekog povecanja radiaktivnosti , Finska bi to odavno javila . Nije potrebno da znatno dalja Norveska , fantazira , kada Finska nije nista otkrila .

Sasa0574

16.08.2019. 06:36

Da me izvinete, al Norvežani su već toliki paranoici da počinju da "istražuju" čim pukne zeka u džbunu na Ruskoj strani.