SAMO dan pre smrti milijardera Džefrija Epstajna (66) u njujorškom zatvoru objavljeni su, doskora tajni, sudski dokumenti koji bi mogli da inkriminišu neke od najmoćnijih ljudi, inače prijatelje pokojnog tajkuna. Među hiljadama stranica se pominju imena političara, biznismena i drugih koji su zajedno s Epstajnom seksualno iskorišćavali maloletnice, neke stare svega 14 godina.

Pročitajte još: Tramp traži punu istragu o Epstajnovoj smrti

Istraga će se najverovatnije usredsrediti na pomagače na čelu sa Britankom Gislejn Maksvel (58), ćerkom pokojnog medijskog tajkuna Roberta Maksvela, ali i Epstajnovom devojkom koja je, prema optužbama, bila njegova glavna saradnica u vrbovanju i podvođenju maloletnica. Zvali su je "madam kuće".

Dokumenti proizlaze iz privatne tužbe koju je Epstajnova žrtva Virdžinija Džiufre Roberts podnela protiv Maksvelove, tvrdeći da su je seksualno iskorišćavali u vilama u Njujorku, Nju Meksiku, Palm Biču na Floridi i na privatnom ostrvu Litl Sent Džejms na Karibima. Ono je prozvano "pedofilsko ostrvo", ili "ostrvo orgija".

Pročitajte još: KOME JE LAKNULO ZBOG SMRTI EPSTAJNA? Moćnici u paukovoj mreži oko milionera pedofila, Srbija jedno ime pamti po zlu

U iskazu se kao Epstajnovi partneri u zločinu pominju finansijer Glen Dabin, bivši senator Džordž Mičel, bivši guverner Novog Meksika Bil Ričardson, pokojni naučnik sa MIT Marvin Minski, ali i britanski princ Endrju.

- Moj celi život vrteo se oko toga da zadovoljavam ove muškarce i činim Gislejn i Džefrija srećnim. Čitav njihov život vrteo se oko seksa - rekla je Džiufre advokatima.

Bakingemska palata odlučno poriče da je vojvoda od Jorka imao bilo kakav seksualni kontakt ili vezu sa Virdžinijom Roberts, iako postoji fotografija na kojoj su on i maloletna Džiufre zagrljeni i nasmejani.