VAŠINGTON - SAD su danas saopštile da su odložile primenu dodatnih carina od 10 odsto na deo kineske robe vrednu 300 milijardi dolara koju je, početkom avgusta uveo predsednik Donald Tramp sa početkom važenja od 1. septembra

Pročitajte još: Kina uvodi carine i prekida kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda

Američka trgovinska kancelarija je saopštila danas da dodatne carine od 10 odsto i dalje važe, ali da je početak njihove primene na neke proizvode pomeren na 15. decembar. U pitanju su mobilni telefoni, lartop kompjuteri, konzole za video igre, neke igračke, kompjuterski monitori, cipele i odeća. Glavni američki tržišni indeksi su skočili za više od jednog procenta nakon objavljivanja te vesti. Inače, kineske kompanije su, kao odgovor na ovu Trampovu odluku, zaustavile uvoz poljoprivrednih proizvoda iz SAD.

Pročitajte još: "Sudar" atoma na Pacifiku

U trgovinskom ratu s Kinom, SAD su ranije uvele carine na uvoz kineske robe vredne 250 milijardi dolara. Peking je uzvratio carinama na američke proizvode vredne 110 milijardi dolara, pre svega usmerenim na poljoprivredne proizvode, što je bio direktan udarac na Trampove pristalice među poljoprivrednicima.