POVRATAK NA DUGMIĆE: Američka mornarica izbacuje iz upotrebe ekrane na dodir

NovostiOnline

13. 08. 2019. u 23:21

ПОВРАТАК НА ДУГМИЋЕ: Америчка морнарица избацује из употребе екране на додир

AP Photo / USS Džon S. Mekejn

Američka mornarica planira da izbaci iz upotrebe ekrane osetljive na dodir na svojim razaračima, i da ih do 2020. godine zameni konvencionalnim mehaničkim komandama
Američka mornarica planira da izbaci iz upotrebe ekrane osetljive na dodir na svojim razaračima, i da ih do 2020. godine zameni konvencionalnim mehaničkim komandama.

Iako je vojska SAD oduvek rado prihvatala nove tehnologije, ovoga puta umesto ekrana, na komandne table će se vratiti ručice, tasteri i poluge.

Mornarica je takvu odluku donela nakon što su, po okončanju istrage, objavljene informacije o sudaru broda "USS Džon S. Mekejn", iz 2017. godine, u kome je poginulo 10 mornara.

Istraga je pokazala da je do nesreće došlo usled komplikovanog upravljačkog interfejsa komandnog ekrana osetljivog na dodir i loše obučenosti mornara, što je dovelo do sudara sa drugim brodom.

Promene se odnose na sve brodove (klase DDG-51) koji sada koriste integrisani elektronski sistem komnadovanja (Integrated Bridge and Navigation System), prenosi The Verge.

Prve promene će biti izvršene tokom leta 2020. godine na brodu "USS Remejdž", a prvi potpuno novi razarač u kome neće biti komandi putem "tačskrina" biće "USS Ted Stivens".

Ove promene, međutim, ne znače da se u potpunosti odustaje od ekrana osetljivih na dodir na komandnom mostu, već da kompjuterski interfejs mora da bude prilagođen mogućnosti što brže reakcije posade na određenu situaciju, kako bi se izbegle ozbiljnije posledice.


(B92.net)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Milan

14.08.2019. 10:10

Nije zvaka za seljaka. Vojsci uvek treba dati sto jednostavniju tehniku za upotrebu, sve sto je komplikovano zahteva obuku a vecina ljudi ili nece ili ne moze da nauci.