Zatvori u Engleskoj i Velsu bi trebalo da dobiju 100 miliona funti za povećanje bezbednosti i smanjenje kriminala, saopštila je britanska vlada.

Takođe, najavljeno je i da će u mnogim zatvorima biti uvedene i bezbednosne mere koje se koriste na aerodromima - poput skenera i detektora za metal, prenosi BBC.

Premijer Boris Džonson je rekao da će te mere zaustaviti unos oružja, droge i mobilnih telefona u zatvore, i sprečiti da oni postanu "fabrike u kojima se loši ljudi prave još gorima".

PROČITAJTE JOŠ - Svaki 10-ti zatvorenik u Velikoj Britaniji je Albanac

Laburisti su ga optužili da pokušava da popravi stanje na neadekvatan način, dodajući da je ranije nepromišljeno smanjivanje broja osoblja i neulaganje u zatvorski sistem i dovelo do porasta nivoa nasilja u zatvorima.

Premijer je najavio da će se predviđenim programom stvoriti dodatnih 10.000 mesta u zatvorima, kao i da će Tužilaštvo dobiti još 85 miliona funti tokom iduće dve godine, kako bi se moglo nositi s porastom stope kriminala u Engleskoj i Velsu.

Najavljujući izdvajanje dodatnog novca za zatvorski sistem, Džonson je rekao da javnost mora "videti da se pravda sprovodi, a kazna služi kako bi se osećala sigurnijom".

Iako većina zatvora ima već bezbednosne mere poput onih na aerodromima, Džonson naglašava da će novac biti velikim delom uložen u borbu protiv krijumčarenja droge u zatvore i unutar njih, kao i smanjenje nasilja i samopovređivanja.

U januaru je broj napada na osoblje, kao i među samim zatvorenicima dostigao rekordan nivo, podseća BBC.

Ministarstvo pravosuđa je saopštilo da će najavljena sredstva biti odmah dostupna, a koristiće se, između ostalog, i za nabavku "vrhunske tehnologije" koja otkriva i blokira moderne telefone, a koje kriminalci koriste za organizovanje isporuke droge ili uznemiravanje žrtava.