Rusija: Nema opasnosti od radijacije

Branko VLAHOVIĆ

ponedeljak, 12. 08. 2019. u 13:45

Русија: Нема опасности од радијације
Ruski atomski eksperti tvrde da je posle prošlonedeljne eksplozije na severu sve bezbedno

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


RUSKI atomski eksperti kategorički tvrde da je nivo radijacije na severu Rusije i u okruženju u granicama normale i nema razloga za bilo kakav strah i spekulacije. U državnoj korporaciji "Rosatom" su otkrili sve detalje eksplozije na vojnom poligonu na severu Rusije 8. avgusta kad je poginulo pet saradnika "Rosatoma", i kada je nivo radijacije nakratko porastao, ali se vrlo brzo vratio u bezbedne okvire.

Odmah posle eksplozije reaktivnog motora došlo je do povećane radijacije u vazduhu u gradu Severodvinsk, ali pošto se radi o izotopima koji se vrlo brzo raspadaju, situacija se brzo normalizovala, pa nije bilo potrebe da se stanovnici evakuišu, izjavio je akademik Genadij Oniščenko.

Jaka ekslozija na raketnom motoru na tečno gorivo u toku eksperimenta u Arhangelskoj oblasti na morskoj platformi 45 vojnog poligonu Ratne mornarice Rusije bila je kobna za pet saradnika državne korporacije "Rosatom".

Posle završetka ispitivanja došlo je do sagorevanja raketnog goriva a zatim i do detonacije. Eksplozija je bila toliko moćna da je petoricu najbližih odbacila daleko u more i spasilačke ekipe nisu mogle da ih pronađu. Trojica njihovih kolega su zadobila opekotine i nalaze se u bolnici.

Cilj eksperimenta je bio da se ubacivanjem izotopa, tj. radioaktivnih materija koje se vrlo brzo raspadaju i tada oslobađaju veliku energiju, poveća brzina raketnog motora. Na tom poligonu se ispituju sve rakete kojima je naoružana ruska ratna mornarica - od krstarećih do protivbrodskih.

PROČITAJTE I: SPASAO RUSIJU SA RUBA PROVALIJE: Kako je Putin najveću državu sveta sa ivice raspada vratio među najmoćnije na planeti

Nivo radijacije su pratili stručnjaci za radijaciju u oblasti gde se dogodila eksplozija, a zatim su proveru napravili i specijalisti iz naučnoistraživačkog instituta iz Sankt Peterburga.

U "Rosatomu" kažu da uvek postoje rizici kod ovakvih eksperimenta. Tako, ekspert Aleksandar Uvarov kaže da određeni izotopi koji se koriste za testiranje mogu biti opasni ako se diraju rukom ili ako se čovek nalazi u njihovoj blizini. U raketama koje se ispituju nema atomskog reaktora, pa su i posledice nesreće znatno manje. U slučaju eksplozije, u opasnosti su ljudi koji se nalaze na rastojanju od desetak metara.


Genadij Oniščenko

I Uvarov tvrdi da su čestice izotopa koje su dospele u vazduh samo trenutno povećale nivo radijacije, ali da se sve brzo normalizovalo i da nema opasnosti.

Izotopi koji su korišćeni u ekspertimentu nisu novi i njih su koristili i u vreme SSSR-a. Na krajnjem severu se koriste na svetionicima. Osim toga, ti izotopi se koriste i kao gorivo kosmičkih vozila.

ČERNOBILj

- Da su korišćeni "dugoživući" radioaktivni elementi radijacija bi se osećala duže, pa bi i mere za zaštitu zdravlja građana bile preduzete sasvim drugačije - objasnio je akademik Oniščenko. On je inače svojevremeno učestvovao i u saniranju posledica katastrofe u atomskoj centrali u Černobilju.

"ROSATOM" O DETALjIMA EKSPLOZIJE

"ROSATOM" je sa danom zakašnjenja izneo detalje nesreće.

- Raketne probe su izvedene na platformi u moru. Po završetku proba zapalilo se raketno gorivo, a zatim je došlo i do eksplozije - navedeno je u saopštenju u kome se precizira da je postojala nada da će članovi istraživačkog tima biti pronađeni živi i da je potraga za njima trajala sve dok je bilo izgleda da budu nađeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije