TABLA STEPINCU U JERUSALIMU: To je odvratno. Ne mogu da uzmem čekić i da je razbijem, ali...

Novosti online

10. 08. 2019. u 16:28

ТАБЛА СТЕПИНЦУ У ЈЕРУСАЛИМУ: То је одвратно. Не могу да узмем чекић и да је разбијем, али...

Dr Efraim Zurof / Foto D. Dozet

Spomen ploči Alojziju Stepincu nije mesto nigde u svetu, a kamoli u Jerusalimu, izjavio je šef jerusalimskog centra "Simon Vizental" Efraim Zurof.
Spomen ploči Alojziju Stepincu nije mesto nigde u svetu, a kamoli u Jerusalimu, izjavio je šef jerusalimskog centra "Simon Vizental" Efraim Zurof.

Zurof je dodao da će učiniti sve što može da sporna spomen ploča bude što pre bude uklonjena.

On je to rekao za današnji Kurir, a povodom postavljanja memorijalne ploče zagrebačkom nadbiskupu u vreme NDH u centru Jerusalima.

Zurof je izjavio da je tek u četvrtak saznao da je memorijalna ploča postavljena i to na Putu suza kojim je, prema predanju, poslednji put prošao Isus Hrist na putu do Golgote, gde je razapet na krst.

"To je odvratno. Pod jedan, ne znam ko je to uradio i nemam nikakvu ideju ko bi to mogao da uradi. Mnogo sam tužan zbog toga jer memorijalnoj ploči Alojziju Stepincu nema mesta nigde u svetu, a kamoli u Jerusalimu. Ne mogu da uzmem čekić i razbijem ploču, ali ću ove nedelje učiniti sve što je u mojoj moći da ona što pre bude skinuta", rekao je Zurof.

Alojzije Stepinac


Stepinac je bio zagrebački nadbiskup za vreme NDH, koji nije učinio ništa da spreči usrtaške zločine i masovna mučenja i ubistva Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i drugim logorima u Hrvatskoj, navodi list.

Memorijalna ploča Stepincu postavljena je još 27. aprila ove godine na inicijativu Hrvatske magistralne delegacije (HMD), čiji je zaštitnik bio Stepinac, a povod za postavljanje je bilo prvo hodočašće u Svetu zemlju od 23. do 30. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

BOŽA ZEMUNAC

10.08.2019. 18:39

Gospodine Zurof uradite ono što bi svaki normalan čovek uradio. Skinite ploču tog zlotvora i zlikovca.

Mile

12.08.2019. 12:29

Dok su Srbi progledali , "veliki" Tito je UStasama oprostio sve zlocine, oduzeo sve Srpke zemlje , oteo preko 50 fabrika iz Srbije i poslao ih u SLoveniju i Hrvatsku ,a neki ga i dalje "slave" E moji Srbi ,a onda je dosao Titov zet Sloba koji Vas je opljackao , odveo u ratove i prvi put u istori ste postali Zlocinci... Komunizam nas je UPROPASTIO kao drzavu i kao naciju, primitivizam. UPAMET SRBI pa sad gradimo Novu Srbiju. Neka uzmu sta se uzeti mora,ali za neko vreme kupiti KOSOVO od siptara