LEŠEVI devetoro ljudi osvanuli su viseći "naglavačke" sa mosta, a još sedam tela prepunih posekotina ležalo je na asfaltu u Uruapanu, gradu u zapadnoj meksičkoj državi Mihoakan. Dalje niz ulicu bila su još tri tela. Ukupno 19 leševa - bilans je krvavog obračuna suparničkih bandi, potvrdila je policija koja je prva naišla na stravičan prizor.

Državni tužilac Adrijan Lopez je potvrdio da je jedno, od ukupno devet tela, pripadalo ženskoj osobi. Nekima su ruke bile vezane, jedni su bili goli do pasa, drugima su bile spuštene pantalone. Sve žrtve surovog obračuna bile su najpre upucane.

PROČITAJTE JOŠ - UŽAS NA AUTO-PUTU: Posle sudara, ubio dve osobe (VIDEO)

U drugom delu Meksika, razularena gomila je, gotovo istovremeno, pretukla i obesila sedmoro ljudi. Njihovi leševi nađeni su kako vise sa drveća, saopštila je nacionalna Meksička komisija za ljudska prava. Vlada u saveznoj državi Puebla, potvrdila je da su policajci i vojnici poslati u taj region da pokušaju da zaustave napad, ali su ih građani Tepekska i Kohuekana u tome osujetili.

O strahovitom "sudaru" narko-bandi u Uruapanu, svedoči i veliki baner na kome su ispisani inicijali jednog od najozloglašenijih kartela u Meksiku. Svojevrsna poruka i dokaz čijih je sve to ruku delo, bio je okačen o ogradu mosta.

- Postoji nadmetanje između lokalnih ćelija različitih kriminalnih grupa - rekao je Adrijan Lopez, državni tužilac na konferenciji za novinare. - Bande se nadmeću za teritorijalnu kontrolu nad proizvodnjom, distribucijom i prodajom narkotika.

Baner na mostu nosio je inicijale naziva "Džalisko nova generacija kartel", čiji je najveći rival kartel "Vijagra", piše Asošijeted pres. "Budi patriota, ubij Vijagru!", pisalo je na baneru. Fotografije koje su preplavile društvene mreže, pokazuju taj natpis, postavljen na tlo pored krvavog niza osakaćenih tela.

Najkrvaviji masakri su se događali u Meksiku u periodu od 2006. do 2012. godine, kad su leševi na ulicama, kao upozorenje rivalskom kartelu i vlastima bili česta pojava. Od 2006. godine, kad je meksička vlada objavila rat narko-dilerima, Uruapan je bio okosnica nadmetanja kartela između sebe i sukoba bandi i policije. Kako je raslo nasilje, tako se u nebo vinula i stopa smrtnosti.

Prošle godine, otvorena je rekordna 33.341 istraga o ubistvima. Obračuni između bandi znatno podižu stopu ukupne smrtnosti u Meksiku, pa je, samo tokom prva tri meseca ove godine, ona bila za 9,6 odsto veća, nego u istom periodu lane.


I PO 100 UBISTAVA DNEVNO

STRUČNjACI za bezbednost smatraju da ovakva vrsta javnog, teatralnog prikazivanja najkrvavijih ubistava ima dvostruki cilj, i da osramoti rivale ali i da se vlasti pošalje poruka sa kakvim se protivnikom susreće. A on jeste spreman na sve jer je samo u prvoj polovini 2019. u Meksiku zabeležen rekordan broj ubistava - 17.608. U ovoj zemlji sa oko 125 miliona stanovnika ima perioda kada se dogodi i po 100 ubistava dnevno.