PAKLENO LETO U EVROPI: Gotovo 3.000 mrtvih usled visokih temperatura

Tanjug

petak, 09. 08. 2019. u 20:15

ПАКЛЕНО ЛЕТО У ЕВРОПИ: Готово 3.000 мртвих услед високих температура

AP Photo

Ukupno je u Evropi umrlo 2.964 osoba tokom toplotnog talasa, počevši od nedelje 22. jula

Skoro 400 ljudi umrlo je u Holandiji tokom nedavnog rekordnog toplotnog talasa koji je pogodio Evropu krajem jula, objavila je danas holandska Nacionalna agencija za statistiku CBS.

Kako se navodi, ukupno je u Evropi umrlo 2.964 osoba tokom toplotnog talasa, počevši od nedelje 22. jula, što je za oko 15 odsto više od nedeljnog proseka tokom leta, prenosi Rojters.

Temperaturni rekordi počeli su da se beleže širom Evrope krajem jula i da prelaze 40 stepeni, a u Holandiji je to počelo da se događa od 25. jula.

PROČITAJTE JOŠ - UPOZORENjE RHMZ: U subotu još gori pakao, evo dokle će trajati toplotni talas

Broj smrtnih slučajeva u Holandiji tokom te nedelje uporediv je sa stopom tokom dva toplotna talasa u 2006. godini, koji su bili među najdužim ikada zabeleženim u toj zemlji, navodi CBS.

Oko 300 preminulih osoba su stariji ljudi, starosti preko 80 godina, a većina smrtnih slučajeva dogodila se na istoku Holandije gde su temperature više, a toplotni talas traje duže nego u drugim delovima zemlje.

PROČITAJTE JOŠ - ČEKA NAS PAKAO: Narednih dana temperature do 38 stepeni

Holandiji ima oko 17 miliona stanovnika.

Stručnjaci za klimatske promene upozoravaju da bi takve visoke temperature mogle da postanu uobičajene zbog opšteg zagrevanja planete zbog emisije štetnih gasova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije