Turska je danas saopštila da je dogovor sa SAD o uspostavljanju tzv. bezbednosne zone u severnoistočnoj Siriji dobar početak, ali je upozorila na opasnosti ukoliko bi došlo do kašnjenja u njegovoj primeni.

"Jučerašnji sporazum možemo da ocenimo kao veoma dobar početak", izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu dan pošto su Turska i SAD saopštile da su se dogovorile da formiraju zajednički operativni centar za uspsotavljenje takve zone, ali nisu navele nikakve detalje.

PROČITAJTE JOŠ -  SIRIJA PROTIV TAMPON ZONE: Nećemo tursku i američku okupaciju, Kurdi su običan alat

On je, međutim, kako prenosi AP, dodao da turska vlada neće dozvoliti da dođe do blokade njegovog sprovođenja, kao što se desilo s prošlogodišnjim planom postignutim s Vašingtonom, kojim je bilo predviđeno povlačenje kurdskih snaga iz Manđiba, na zapadnoj obali Eufrata.

Sirija je, s druge strane, ocenila da taj sporazum predstavlja grubo kršenje njenog suvereniteta i izraz turskih "ekspanzionističkih ambicija" prema njenoj teritoriji, uz pomoć SAD i njihovih sirijskih saveznika, pobunjeničkih snaga pod vođstvom Kurda.

PROČITATJE JOŠ - Teroristi granatirali rusku bazu u Siriji

Ankara nastoji da potisne iz regiona snage sirijskih Kurda, najjače oružane pobunjeničke grupacije u borbi protiv Islamske države i saveznike Vašingtona, smatrajuhi ih teoristima povezanim s kurdskim pobunjenicima u samoj Turskoj.

Turska želi da uspostavi kontrolu, u koordinaciji sa SAD, u zoni od između 30 i 40 kilometara unutar Sirije, istočno od Eufrata, i da potisne kurdske snage iz tog područja.