Britanska policija je saopštila da ne raspolaže dokazima o umešanosti ruskih vlasti u incident u Solsberiju, piše „Gardijan“.

„Skotland jard je analizirao pitanje da li je ruski predsednik Vladimir Putin mogao da igra neku ulogu u napadu sa korišćenjem ’novička‘ u Solsberiju“, piše list.

Za pokretanje optužnice za umešanost u napad trebalo je dokazati da je on direktno povezan s tim, navodi list reči šefa kontraterorističke jedinice Skotland jarda.

„Mi nemamo materijale koji omogućavaju da se pokrene optužnica“, naglasio je sagovornik lista.Ž

PROČITAJTE JOŠ - TANKI DOKAZI: Dvojica Rusa optužena za pokušaj ubistva Skripalja

„Bila je ogromna količina spekulacija ko je odgovoran, ko je davao naređenja — svi su se zasnivali na ocenama eksperata o Rusiji. Meni su potrebni dokazi“, dodao je zamenik šefa Skotland jarda Nil Basu.

On je naglasio da je policija spremna da pokrenu tužbu protiv Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, koje istraga smatra „osumnjičenim za trovanje Skripalja“. Basu je naglasio da se istraga incidenta u Solsberiju nastavlja.

PROČITAJTE JOŠ - POJAVIO SE SNIMAK SKRIPALjA? Sve je dobro sa mnom sa nama, sa Julečkom

Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta 2018. u Solsberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje supstancom A-234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“. Moskva to kategorički poriče. Istragu o incidentu trovanja Skripalja vodi protivteroristička jedinica Skotland jarda.


sputniknews.com