Kanađani pokrenuli portal istine o ratovima u bivšoj Jugoslaviji

Beta

utorak, 06. 08. 2019. u 12:27

Канађани покренули портал истине о ратовима у бившој Југославији

Twitter Canadian Veritas Observatory@CanadianVeritas / Tom Riddle@named70

U Kanadi je pokrenut portal Canadianveritas.ca za istinu o ratovima u bivšoj Jugoslaviji.
Objašnjavajući razloge za osnivanje portala nazvanog po boginji istine Veritas, tvorci te svojevrsne internet osmatračnice navode da je tokom i posle rata u bivšoj Jugoslaviji 60.000 kanadskih vojnika služilo u misijama UN i NATO.

Pročitajte još: Mudžahedini Srbe žive spaljivali

Kanađani, tvorci i saradnici "portala istine" ubeđeni su da "izgradnjom" internet osmatračnice Canadianveritas.ca "nijedan čovek, nijedna istina, nijedna priča neće biti zanemareni", a portal je dostupan i na Tviteru. Tekstovi se objavljuju engleskom ili francuskom, kao zvaničnim jezicima u Kanadi, a pišu ih ugledni Kanađani koji su bili učesnici tragičnih zbivanja na Balkanu.

Pročitajte još: Srpski generali: Optužnica je poruka Hrvata uoči obeležavanja "Oluje"!

Počasni urednici portala Canadianveritas.ca su general u penziji, svojevremeno komandant sektora Sarajevo mirovih snaga UN u BiH, Luis Mekenzi, profesor emeritus Otava univerziteta i ekonomski ekspert svetskog ranga Mišel Šosudovski i poslednji kanadski ambasador u bivšoj Jugoslaviji Džems Biset.

Takođe, počasni urednici su i profesor istorije Kolin Kembel i vojni analitičar i izdavač vojnog magazina "Espri d kor" Skot Tejlor.
U delu posvećenom Srbiji i Kosovu između ostalih objavljena su svedočenja o NATO bombardovanju 1999. kao i članak "Rat u Jugoslaviji 20 godina kasnije - prvi NATO humanitarni rat".

Posebna pažnja posvećena je "trgovini ljudskim organima" na Kosovu i u Albaniji i data je "anatomija tog zločina".

"Osmatračnica istine" ima i tekstove o ratu u Bosni i Hercegovini, a ističe se onaj koji pledira da donosi "Pravu priču o Srebrenici".Neki kanadski "osmatrači" ove teme tvrde da "Srbija nije kriva za genocid" i da je to bila "užasna tragedija, ali ne i genocid" kako je utvrđeno presudama međunarodnog suda.

U "osmatranju" rata u Hrvatskoj ističe se uloga kanadskih čuvara mira koji su zaustavili etničko čišćenje (Srba) tokom bitke u Medačkom džepu. Portal takođe objavljuje da su "Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda" i da "Hrvatska nije zaštitila srpske izbeglice".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

zardjala kasika

06.08.2019. 13:24

Kanadjani su razbili gu*ice ustaskim hordama u par krvavih bitaka koje su vodili tokom '90-tih. Kaljavi oguri znaju samo protiv dece i staraca.

Max

06.08.2019. 14:19

@zardjala kasika - Ajde ljubi te majka objasni nama neukima gdje su se to Kanadjani sukobili sa HV? Gospic i okolica gdje znam da su bili pobjegli glavom bez obzira. I svi ostali predstavnici UN( plavi slemovi) su bjezali ko zecevi kada bi im se reklo da ce biti neke akcije HV. Zanimalo ih je samo jelo,pice i zene. Plus dobra plata. Sve ostalo je za njih bilo sporedno.

zardjala kasika

06.08.2019. 14:54

@zardjala kasika - @ogure, Operation Medak Pocket - najzesca bitka koju je kanadska vojska imala od dr. sv. rata. Tu se videla hrabrost ustaskih hordi. Povili ste repove i pobegli u brda. Ne mozes ti protiv dobro naoruzanog belog coveka...

Slika

06.08.2019. 17:22

@zardjala kasika - Tacno. Kanadska vojska (za divno cudo) nije napustila polozaj. Tukle ih ustase granatama citav dan, onda su Kanadjani konacno odlucili da odgovore, i povaljali 30-ak ustasa. Stavise, ustase su bile ubjednjene da Kanadjani nece pucati, pa su se cak i skidali goli i pokazivali im dupeta. Znam licno kanadskog vojnika koji je ucestvovao. Realno, branili su sebe, a Srbe samo posljedicno. Eventualno su svi kanadski vojnici u ovoj tuci dobili medalje i priznanja, ali tek sa minimalnom medijskom paznjom

милојица

06.08.2019. 13:39

Како се тек сад види колико је све лажно и лицемерно било у бувшој Југославији.Највише се истичу Хрвати и Словенци који на крају нису низашта одговарали а први су починили ратни злочин.Наравно такозвана међ.заједница знала је све, итд,итд.......

Dragan

06.08.2019. 15:02

Sasvim je normalno da istina izađe na videlo. Kad, tad. Neki akteri mogu svojim aktivnostima to samo da uspore. Neki akteri će to objaviti, kao savesni,pošteni, ljudi, a neki da bi oprali svoju savest. Verovatno nemaju miran san.Ali narodna poslovica kaže:"Svršenom poslu mane nema"- Niko nam neće vratiti RSK. RS i Kosmet. To ćemo morati sami da uradimo kada za to dođe vreme. Šta je oteto puškom, puškom se i vraća.

Srboljub

06.08.2019. 15:58

Kakav god mir postigli danas mi Srbi koji smo ostali posle Jasenovca i Oluje imamo obavezu da namirimo dug. Kad tad. Hrvati su svojoj deci raku iskopali.

Ridi

08.08.2019. 15:43

@Srboljub - Zar se jos nisu opametili srbi...ipet ce se iseljavati ali ovaj put zauvjek i Balkan ce biti slobodan i miran