Vodeni bombarderi spasavaju Sibir

Branko Vlahović

nedelja, 04. 08. 2019. u 08:45

Водени бомбардери спасавају Сибир

Ruski avioni za gašenje požara

Na istoku Rusije bukti 470 požara, koji su zahvatili 2,9 miliona hektara šuma i biće veoma teško ugasiti ih. Sumnja se da su mnogi požari namerno izazvani da bi se prikrila krađa drveta

MOSKVA: OD STALNOG DOPISNIKA


Ovo leto će mnogi stanovnici Sibira zapamtiti po gustom smogu i agresivnom dimu koji se brzo širi i stvara ne samo nezadovoljstvo, već i paniku kod jednog broja građana. Zbog širenja požara u Sibiru i na Dalekom istoku, rusko rukovodstvo je moralo da angažuje i vojsku kako bi zaštitili ogromne površine šume.

Vojnotransportni avioni Il-76, zajedno sa jedinicama Ministarstva za vanredne situacije, danonoćno vode rat s vatrenom stihijom.

U mnogim gradovima Sibira nebo je prekriveno crnim oblacima nastalim od velikih požara koji su zahvatili milione hektara šume. U Irkutskoj oblasti, zbog velikog dima prestala su da rade dva lokalna aerodroma.

Interesantno je da je bivši ministar prirodnih resursa i ekologije Rusije Sergej Donskoj pre nekoliko godina dao mogućnost lokalnim vlastima da same ocene treba li gasiti požare. Sugerisano je da se gase samo požari koji prete naseljima ili privrednim objektima.

Prvi talas požara u Sibiru izbio je u maju ove godine. Rukovodstvo u Irkustskoj oblasti je saopštilo da je požar namerno izazvan. Do takvog zaključka su došli vatrogasni inspektori. Požarima se zapravo skriva krađa drveta, koje se kasnije izvozi. Navodno su kompanije koje se bave prodajom drveta povezane s političarima na raznim nivoima. Naravno da su građani ogorčeni, jer plaćaju ceh zbog nemara i kriminala i guše se u dimu.

PROČITAJTE JOŠ - GORI SIBIR: Požari se ne smiruju u Jakutiji i Krasnojarsku

Poslednji put je armija bila angažovana u gašenju požara 2010. i 2013. godine. U vreme SSSR-a je bila brojnija avijacija koja je gasila požare, i nije se štedelo na njenom angažovanju. Da nevolja bude veća, istovremeno su u Irkutskoj i Amurskoj oblasti velike poplave, pa su na spasavanju ljudi i dobara morali biti angažovavojni inžinjerci.

Požari u Sibiru proizveli nesagledive štete / Foto Tanjug


Vojni avioni Il-76 P su najveći na svetu vatrogasni "bombarderi", s kojima su mnogo puta ugašeni veliki požari, ne samo u Rusiji, već i u zemljama koje su zatražile pomoć od Moskve. Mogu da nose po 42 tone vode, a sada poleću iz Krasnojarska. Biće angažovano deset vatrogasnih tankera Il,-76 i deset helikoptera Mi-8 koji su osoposobljeni za gašenje vatre.

PROČITAJTE JOŠ - U plamenu 2,8 miliona hektara šume u Sibiru, Tramp ponudio pomoć (FOTO)


Do 1. avgusta, u Rusiji je registrovano skoro 470 šumskih požara, a vatra je obuhvatila čak 2,9 miliona hektara. U Jakutiji, Irkutskoj oblasti, Krasnojarskom kraju, kao i u dva rejona u Burjatiji, proglašeno je vanredno stanje.


INŽINjERCI

Ruska armija je poslala na teritoriju zahvaćenu požarom i ljude koji će sa zemlje gasiti požare, tako što neće dopuštati da se dalje šire. Inžinjerci moćnim buldožerima kopaju i prave pojaseve razgraničenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije