Vojska SAD sprovodi testove za nadzor širokog dometa

Tanjug

subota, 03. 08. 2019. u 14:15

Војска САД спроводи тестове за надзор широког домета

Twiter@kencampbell66

Američka vojska sprovodi testove za nadzor širokog dometa u šest država Srednjeg zapada SAD koristeći eksperimentalne balone, otkrivaju dokumenti podneti Federalnoj komisiji za komunikacije
Američka vojska sprovodi testove za nadzor širokog dometa u šest država Srednjeg zapada SAD koristeći eksperimentalne balone, otkrivaju dokumenti podneti Federalnoj komisiji za komunikacije (FCC), piše "Gardijan".


Oko 25 bespilotnih balona na solarni pogon lansirano je iz ruralne Južne Dakote i kretalo se 400 kilometara kroz područje koje se proteže kroz delove Minesote, Ajove, Viskonsina i Misurija, pre nego što su završili u centralnom Ilinoisu.


Putujući u stratosferi na visinama do 20 kilometara, baloni su namenjeni pružanju sistema za nadgledanje radi lociranja i odvraćanja trgovine narkoticima i opasnosti po domovinu, navodi se u podnesku sačinjenom u ime vazduhoplovne i odbrambene kompanije "Sijera Nevada Korporejšen".


PROČITAJTE JOŠ - BOJEVE GLAVE SADA BEZ KOČNICA: Prestao da važi sporazum o ograničenju nuklearnog oružja


Baloni nose visokotehnološke radare dizajnirane da istovremeno prate veći broj pojedinačnih vozila danju ili noću, u bilo kojim vremenskim prilikama.


Testovi, koji ranije nisu prijavljeni, dobili su od FCCdozvolu za rad od sredine jula do septembra, nakon sličnih letova koji su odobreni prošle godine.


Testove je naručila Južna komanda SAD (Southcom) koja je odgovorna za reagovanje na katastrofe, obaveštajne operacije i bezbednosnu saradnju na Karibima i u Centralnoj i Južnoj Americi.


Sautkom objedinjava zajednički napor američke vojske, mornarice, vazduhoplovnih snaga i drugih snaga, a jedna od njegovih ključnih uloga je identifikovanje i presretanje pošiljaka droge upućenih u SAD, piše "Gardijan".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije