SIMPTOMI SLIČNI GRIPU: Komarci nosioci smrtonosnog virusa koji napada mozak

Novosti online

01. 08. 2019. u 15:30

СИМПТОМИ СЛИЧНИ ГРИПУ: Комарци носиоци смртоносног вируса који напада мозак

Ilustracija; Foto: Depositphotos

Stanovnicima je savetovano da pokrivaju tela, koriste sredstva protiv komaraca, ne koriste ustajalu vodu i koriste mreže na vratima i prozorima kako komarci ne bi mogli da uđu u zatvorene prostore

U okrugu Orindž na Floridi otkriven je redak virus koji napada mozak, a stanovnicima tog kraja savetovano je da se čuvaju komaraca koji prenose smrtonosnu bolest.


Odeljenje za zdravlje Floride saopštilo je da je u okrugu Orindž detektovan virus istočnog konjskog encefalitisa (EEEV), koji prenose komarci, a koji napada ljudski mozak.


Rizik od prenošenja virusa na ljude povećao se nakon što je virus detektovan na pilićima koje lokalne vlasti koriste za praćenje zaraznih bolesti. Stanovnici su upozoreni da se čuvaju komaraca jer njihov ujed može dovesti do fatalnog oticanja mozga.


PROČITAJTE JOŠ: Komarci najviše vole dečju kožu


EEEV može da izazove oticanje mozga, što može dovesti do glavobolja, konvulzija, pa čak i smrti, samo dva dana nakon početka simptoma. Preživelima mogu ostati neurološka oštećenja. Međutim, simptomi oticanja mozga ne razvijaju se kod svih. Kod većine zaraženih razvijaju se simptomi slični gripu ili simptoma uopšte nema.


Specifično lečenje ili vakcina protiv EEEV ne postoji. Prema izveštaju Centra ka kontrolu i prevenciju bolesti, svake godine u SAD u proseku se otkrije sedam slučajeva te opasne infekcije.


Stanovnicima je savetovano da pokrivaju tela, koriste sredstva protiv komaraca, ne koriste ustajalu vodu i koriste mreže na vratima i prozorima kako komarci ne bi mogli da uđu u zatvorene prostore.


(sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Muki

01.08.2019. 16:39

Ne prave oni dzabe filmove i serije o zombijima i o svakakvim bolestijama.Samo cemo se probuditi jednog dana s vestima o nekoj pandemiji kojoj nema leka i ne mogu joj nista.

Ruben

01.08.2019. 18:26

Spremali su ih nekoj od CIA laboratorija kao udarne trupe protiv Rusije i Kine ; a sto da ne i Srbije.... ali se Dr Frankenstajnima izmigoljila pokoja klica ; na zdravlje