Putin na mornaričkoj proslavi: Spremni za svaki napad

B. Vlahović

28. 07. 2019. u 19:34

Путин на морнаричкој прослави: Спремни за сваки напад

Foto Tanjug-AP

Na svečanosti u Sankt Peterburgu proslavljen Dan ruske ratne mornarice. Uz 4.000 mornara, i 43 ratna broda i podmornice, 41 avion i helikop ter. Plovila iz Kine i Indije

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

Ratna mornarica Rusije je sposobna da se suprotstavi i pruži dostojan otpor bilo kom agresoru. Naša mornarica suvereno čuva bezbednost zemlje i njene nacionalne interese.

Rekao je ovo predsednik Rusije Vladimir Putin na svečanosti u Sankt Peterbrgu, na centralnoj proslavi ruskih mornara. Putin je govorio o gradnji savremenih plovila koje je već dobila ruska ratna mornarica. Podsetio je na slavne dane carske, a zatim sovjetske i ruske, mornarice.

- Junaštvo mornara, talenat zapovednika flote i brodograditelja, znanje naučnika i hrabrost istraživača doneli su Rusiji veliku pomorsku slavu. I mi ćemo biti ne samo na toj visini, već ćemo ići dalje. U dugoročnoj perspektivi izgradićemo flotu jedinstvenu po svojim mogućnostima. Biće to flota jake suverene države - rekao je Putin.

Ove godine ruska mornarica će dobiti 15 novih brodova i patrolnih čamaca.


PROČITAJTE JOŠ: POGLEDAJTE: Svečana parada brodova ruske Ratne mornarice

Na svečanoj smotri učestvovala su 43 ratna broda i podmornice, kao i 41 avion i helikopter, i oko četiri hiljade mornara i pilota morske avijacije Baltičke, Severne, Tihookeanske, Crnomorske flote, kao i Kaspijske flotile. Pored brodova koji su prošli između podignutih lukova mostova na Nevi, grdosije su bile u Kronštatu. Tamo je, među ostalima, bila usidrena atomska podmornica "Smoljensk", naoružana krstarećim raketama. Ona može da uništi protivničke nosače aviona.

Što se tiče aviona, pokazani su najnoviji ruski presretači, zatim ruski "avaksi" koji iz vazduha mogu da pokriju veliku teritoriju. Ali, takođe su nad Peterburgom proleteli i protivbrodski avioni Il-38N "novela" koji mogu da prate plovila u radijusu od 320 kilometara, a svojim oružjem da gađaju 32 cilja. Pokazani su i helikopteri KA-31R za radarsko osmatranje.

Foto Tanjug-AP


Osim glavne vojno-morske parade, u Sankt Peterburgu svečanosti mornara su u nedelju održane u bazama u Vladivostoku, Severomorsku, Baltijsku, Sevastopolju i Astrahanu. Jedan broj brodova koji je bio na svečanoj smotri nedavno je učestvovao u ratu u Siriji.

Pažnju gledalaca su izazvali i plovila iz Indije i Kine. Gosti iz Indije doplovili su fregatom "Tarkaš" koja je napravljena u baltičkom brodogradilištu "Jantar". Posadu te fregate čini 250 oficira i mornara. Inače, fregata je naoružana modernim oružjem i protivbrodskim raketama "bramos" koje su zajedno napravili stručnjaci Indije i Rusije.

Kinezi su se prestavili sa nosačem mina "Sian". Taj brod je pušten u vodu 2012. godine i prvi je u Kini naoružan savremenim PVO sistemima.

GOST IZ IRANA

NA svečanim tribinama su bili prisutni predstavnici iz 26 država. Gost parade je bio i komandant ratne mornarice Irana Hosein Hanzali. U toku naredna dva dana on će u Sankt Peterburgu razgovaratii o vojno-tehničkoj saradnji dveju zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Миро Марковић

28.07.2019. 21:50

Један од руских царева је поносно рекао да Русија нема пријатеља, али том њој не смета, јер има пешадију и морнарицу. Тим пријатељима је модерна Русија додала још неколико: артиљрију, авијацију, космичке снаге, и модерне подморнице. Русија данас стоји у свету као стожер мира, правде и чувар међународног права. Нека вечно живи снажна Русија и њена непобедива армија.