U Sankt Peterburgu se održava glavna parada ratnih brodova u čast dana Ratne mornarice Rusije. Paradi prisustvuje ruski predsednik Vladimir Putin.

U glavnoj manifestaciji povodom dana Ratne mornarice Rusije učestvuje 40 brodova i 40 helikoptera i aviona koji predstavljaju Severnu, Baltičku, Crnomorsku, Tihookeansku i Kaspijsku flotilu. Oni će ploviti i leteti u svečanom stroju u Sankt Peterburgu i u Kronštatu.

Kako javlja agencija IRNA, događaju prisustvuje i, između ostalog, komandant iranske Ratne mornarice Husein Hanzadi.


Prvi put će učestvovati na paradi fregate „Admiral Kasatonov“, korveta „Gremjašči“, mali raketni brodovi „Mitišči“, „Serpuhov“, veliki brod „Severomorsk“, taktičke grupe patrolnih i protivdiverzantskih brodova, kao i atomska podmornica „Smolensk“.

U Peterburgu će deo brodova proći Nevom, a u Kronštatu — Finskim zalivom.

Prvi put će na paradi učestvovati i brodovi drugih država — fregata Ratne mornarice Indije „Tarkaš“ i razarač „Siang“ Ratne moranarice Kine.

Nakon parade praznik će biti nastavljen koncertom na glavnom gradskom trgu grupe „Markšajder kunst“ (Markscheider Kunst), a zatim će se predstaviti i vojni orkestri Tajlanda i Vijetnama.


Praznik će biti završen svečanim vatrometom iznad Neve koji takođe možete videti uživo na Sputnjiku u 21 čas i 30 minuta.

Svečane parade se održavaju danas i u drugim gradovima, a neki od njih su: Baltijsk, Sevastopolj, Vladivostok, Petropavlovsk-Kamčatski, Arhangelьsk, Novorosijsk i Astrahanj.