Eksperti optužili Ukrajinu za falsifikovanje dokaza o padu aviona MH17 (VIDEO)

NovostiOnline

24. 07. 2019. u 21:11

Експерти оптужили Украјину за фалсификовање доказа о паду авиона МХ17 (ВИДЕО)

Foto Twitter

Visoki istražitelj za digitalnu tehnologiju malezijske firme OG IT „Forenzik servisiz“ Akaš Rozen govoreći o okolnostima katastrofe tvrdi da je Služba bezbednosti Ukrajine promenila snimak razgovora predstavljenih kao dokaz u slučaju nesreće MH17 iznad Donb
Visoki istražitelj za digitalnu tehnologiju malezijske firme OG IT „Forenzik servisiz“ Akaš Rozen u novom dokumentarnom filmu holandskog režisera Maksa van der Verfa o okolnostima katastrofe tvrdi da je Služba bezbednosti Ukrajine promenila snimak razgovora predstavljenih kao dokaz u slučaju nesreće MH17 iznad Donbasa.

Činjenice izmene snimka potvrdio je u filmu i nemački stručnjak Norman Riter.

Dokumentarni film Maksa van der Verfa, koji traje 28 minuta i koji se bavi nezavisnom istragom o padu aviona, objavljen je na Jutjubu sredinom jula. U filmu su prikazana svedočenja malezijskog premijera Mahathira Muhameda i pukovnika Muhameda Sakrija, koji je rukovodio grupom istražitelja Vlade malezije, kao i rezultati ispitivanja navodnih snimaka pregovora koje je predstavila SBU, koje je izvela malezijska firma OG IT „Forenzik servisiz“. Direktor i koproducent filma je Jana Jerlašova.

„Ovo je prepravljeno. Nivo šuma se razlikuje od ovog zvučnog zapisa. Vidite ovaj audio-zapis, nivo šumova u tom delu se razlikuje. Ovde niže, a ovde više“, rekao je Rozen. „Da, to je spajanje zvuka... A ovde se može videti toliko isečenih segmenata. To je jasno, može se videti — nedostaje audio“, dodao je analitičar.

Nemački analitičar Norman Riter potvrdio je reči stručnjaka, napominjući da su telefonski snimci bili krivotvoreni pomoću devet zasebnih manipulacija.

„Pronašao sam ukupno devet manipulacija. Ovde ima mnogo promena. I zaista sumnjam u autentičnost tih snimaka“, istakao je Riter.

U filmu se navodi da je načelnik Nacionalne kriminalističke službe Holandije Vilbert Paulisen na pres-konferenciji 18. juna izjavio da je izvor snimaka Služba bezbednosti Ukrajine.

Verf i Jerlašova sastali su se i sa nekoliko svedoka iz Donjecke Narodne Republike.

Jedan od svedoka je naveo da se raketna oprema, koja je, prema tvrdnjama Zajedničke istražne grupe, isporučena preko ukrajinsko-ruske granice 17. jula, nalazila u Torezu (70 kilometara istočno od Donjecka) najmanje dan ili dva pre avionske nesreće. On nije potvrdio da se radi o protivvazdušnom sistemu „Buk“.

Reditelj je nekoliko puta molio drugog svedoka da navede tačan pravac iz kojeg je raketa letela na dan nesreće. Žena (svedok) koja je živela na manje od dva kilometra od mesta pada aviona rekla je da je raketa letela iz pravca sela Stepanovka, koje je bilo pod kontrolom ukrajinske vojske.

TRAGEDIJA AVIONA NA LETU MH17

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

Zajednička istražna grupa (čine je predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine), koja pod rukovodstvom Glavnog tužilaštva Holandije i bez učešća Rusije vodi istragu o okolnostima pada, ranije je saopštila da je „boing“ oboren iz raketnog sistema „Buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Oružanih snaga Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je „Buk“ dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su pak izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.


sputniknews.com


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Ljube

24.07.2019. 21:43

Svima je sve jasno ,samo se nacizam tesko pobedjuje . Samo se brojevi na kalendaru razlikuju posle tridesetih gogina proslog veka ,a ostalo sve je isto .

Nenad

24.07.2019. 21:49

Zasto su menjali ako su Rusi ispalili hitac. Ako se zna da su menjali optuziti Ukrajnu dok ne dostavi orginalan snimak. Vise nije vazno ko je vec je vazno da porodice poginulih saznaju istinu i samo istinu.

Ljubiša

24.07.2019. 22:38

Suviše dobro poznat "rukopis" i modus operandi koji decenijama koristi CIA da bi bilo ko normalan oupšte posumnjao ko je oborio MH17 ... Plan je verovatno bio da to bude povod za veliku vojnu akciju prema Donbasu ali im je Putin stavio na znanje da ni ne pokušavaju takvu avanturu i vrlo lako ih ubedio da odustanu. Saznaće se i to jednog dana ko je ispalio raketu ...

Aco

25.07.2019. 04:03

Nestala su i dva spanska kontrolora leta koji su vidjeli na ekranu da su rakete ispaljene sa ukrajinske strane.

5C

25.07.2019. 04:26

Заједничка истражна група (чине је представници Аустралије, Белгије, Малезије, Холандије и Украјине)......cudno kako je u toj gupi prevaranata i Malezija?!Da,da bilo je tesko zaobici Maleziju jer su njen avion srusili.Tesko podmititi ove Malezijce,sto mu gromova.

Komentator

25.07.2019. 05:10

Ovo obaranje nema nikakve veze sa Rusijom i Ukrajinom vec sa tim ko je bio u avionu i sta je bio cilj njegovog putovanja, sve ostalo je izrezirano bacanje prasine u oci da bi se sakrila istina.

DA SU MALEZIJU PRIMILI U EU, PRICALI BI ISTINU (lagali bi) KOJA ODGOVARA BRISELU

25.07.2019. 08:19

OVAKO "OCINKASE" IH, i ne uspese u nameri da NATO krene na Rusiju, kako bi se Ukrajina prikljucila tom teroristickom savezu.

Cale

30.07.2019. 17:55

Sve je to maslo Engleza i Amerikanaca. Kao i sve ostale svinjarije, prevare i podmetanja koje se desavaju u svetu.