RUSKI PREDLOG: Formiranje organizacije za bezbednost u Zalivu

Tanjug

sreda, 24. 07. 2019. u 00:37

РУСКИ ПРЕДЛОГ: Формирање организације за безбедност у Заливу

Foto Tanjug / AP

Rusija poziva na formiranje organizacije za bezbednosnu saradnju u Persijskom zalivu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije
Rusija poziva na formiranje organizacije za bezbednosnu saradnju u Persijskom zalivu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.


"Praktični koraci ka pokretanju procesa mogli bi da se sastoje od bilateralnih i multilateralnih sastanaka strana kojih se ova tema tiče, uključujući i države u regionu i one koje to nisu, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, Arapsku ligu, Organizaciju islamskih država i Savet za saradnju arapskih država u Zalivu", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva, prenosi TASS.


Iz Ministarstva navode da će sastanci poslužiti kao priprema za međunarodnu konferenciju o bezbednosti i saradnji u Persijskom zalivu.


PROČITAJTE JOŠ - KRIZA U ZALIVU: Zašto rat protiv Irana žele svi na Zapadu osim Trampa


"Grupa bi imala zadatak da utvrdi geografska ograničenja budućeg bezbednosnog sistema, njegove učesnike, dnevni red, nivo predstavljanja, mesto budućeg foruma, kao i da objavljuje nacrte rezolucija, uključujući mere bezbednosti, poverenja i kontrole", navodi se u saopštenju MSP.


PROČITAJTE JOŠ - KRIZA U ZALIVU: SAD veruju da su oborili dva iranska drona prošle nedelje


Dugoročni cilj je, kako se navodi, osnivanje organizacije za saradnju i bezbednost u Zalivu u koju će biti uključene i Rusija, Kina, SAD, Evropska unija, Indija i drugi partneri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije