PREOKRET U BUGARSKOJ: Predsednik Radev stavio veto na kupovinu američkih aviona F-16

Novosti online

23. 07. 2019. u 18:22

Predsednik Bugarske Rumen Radev stavio je veto na ratifikaciju ugovora o nabavci F-16 od Sjedinjenih Američkih Država u vrednosti od 1,26 milijardi dolara

ПРЕОКРЕТ У БУГАРСКОЈ: Председник Радев ставио вето на куповину америчких авиона Ф-16

Ilustracija; Foto: Depositphotos

Predsednik Bugarske Rumen Radev stavio je veto na ratifikaciju ugovora o nabavci F-16 od Sjedinjenih Američkih Država u vrednosti od 1,26 milijardi dolara, saopštio je „Bugarski nacionalni radio“.


Pre dve nedelje, bugarski ministar odbrane Atanas Zaprjanov saopštio je na brifingu da je ugovorom predviđena isporuka osam novih lovaca F-16 „Blok 70“, kao i neophodne opreme i naoružanja, uključujući rakete tipa vazduh-vazduh.


Radev, koji je bivši oficir Ratnog vazduhoplovstva, izjavio je da žestoki sporovi u Parlamentu Bugarske svedoče o nedovoljnom odobravanju javnosti u vezi sa sporazumom. Prema njegovim rečima, skraćena procedura parlamentarne rasprave nije ostavila prostora za razjašnjenje niza važnih pitanja, kao što su potvrde garancija Sjedinjenih Američkih Država, rokovi isporuke, ugovorne kazne i drugo.Parlament može da poništi veto predsednika prostom većinom.


U oktobru 2018. godine saopšteno je da je Bugarska dobila ponudu za isporuku lovaca iz tri zemlje. Dve ponude za isporuku lovaca F-16 i F-18 dobijene su iz Sjedinjenih Američkih Država. Švedska je ponudila lovce „gripen“, a Italija lovce „jurofajter“.

(sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

realist.

23.07.2019. 20:08

Nije Amerika spasila Evropu od Hitlera vec Rusi Koji su godinama bili uz Bugare dok nije doso preokret u Evropi Koji su EU svojom koruptnom politikom rusili SSSR Ali sada polako zlo se vraca od koje po ratka nema od migracijsku invazije Koja je Mama iz Berlina rezirala na svoju ruku I napravila Haos u celoj Evropi, zato Bravo za Radeva jer on zna da Ameri spremaju kad tad da pokore Rusiju Koja ce sa I'm bude noc a mora I EU isto.