NEMAČKA UPOZORAVA IRAN: Prekinite da ne bi bilo rata

N. S.

21. 07. 2019. u 17:32

НЕМАЧКА УПОЗОРАВА ИРАН: Прекините да не би било рата

Hajko Mas Foto: AP

Nemački ministar o stanju u Zalivu. Iran na meti zbog plenidbe tankera

NEMAČKI ministar spoljnih poslova upozorio je da je moguć rat ako Iran nastavi da pleni trgovačke brodove drugih zemalja.

- Postupanje Irana dovodi do "spirale eskalacije" koja bi mogla dovesti do rata - rekao je ministar Hajko Mas.

Pročitajte još: LAZANSKI O APSURDU SUKOBA SA IRANOM: Dok obaraju jedni drugima dronove, nafta i oružje nesmetano teku

Zaplena jednog britanskog tankera u petak, a nakratko i drugog, čini stanje u Zalivu mnogo težim i opasnijim nego što je bilo. Mas je rekao da u eventualnoj nekontrolisanoj vojnoj eskalaciji ne može biti pobednika, već samo poraženih.

Nemački ministar je pozvao lidere Irana da se pridržavaju "svoje odgovornosti i ne nastave da idu spiralom eskalacije". Mas je rekao da su napori Evrope usmereni na održavanje diplomatskih kanala otvoreni za "glasove razuma", uprkos izazovima.

- Radi se o sprečavanju rata - rekao je on.

Sa druge strane, iranske vlasti saopštile su u nedelju da je svih 23 članova posade koji se nalaze na britanskom zaplenjenom tankeru, koji je, prema stavu Teherana, izazvao nesreću iranskog ribarskog broda i zbog toga zvanično zadržan, na sigurnom i dobrog zdravlja, u luci Bandar Abas.

Pročitajte još: Amerika šalje čuvare tankera?

Velika Britanija je iransku zaplenu tankera u Persijskom zalivu nazvala neprijateljskim aktom, odbacivši objašnjenje Teherana.

Velika Britanija se obratila pismom Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija navodeći da su iranske snage zaplenile britanski tanker dok je ovaj bio u teritorijalnim vodama Omana.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Душан Ва

21.07.2019. 19:24

Упозорите В. Британију и Америку. Они генеришу ову и друге кризе у свети.