Iran objasnio zašto je zaplenjen britanski brod, Rusi među posadom

Tanjug

subota, 20. 07. 2019. u 10:05

Иран објаснио зашто је заплењен британски брод, Руси међу посадом

Foto Tanjug

AP ocenjuje da bi pokušaj Irana da ponudi "tehničko" objašnjenje za zaplenu tankera, mogao bi da signalizira moguću deeskalaciju tenzija u Ormuskom moreuzu koji je od strateškog značaja za svetsku trgovinu
Iran je zaplenio britanski tanker "Stena Impero" zbog toga što je učestvovao u sudaru sa iranskim ribarskim brodom, objavila je iranska agencija IRNA.

Britanski tanker navodno je oštetio ribarski brod, a zatim nije odgovorio na poziv malog broda za uzbunu.


Ribarski brod je obavestio iransku organizaciju za lučku i pomorsku plovidbu koja je o tome informisala Revolucionalnu gardu, nakon čega su njeni brodovi usmerili britanski tanker u iransku luku radi istrage, navodi IRNA.

AP ocenjuje da bi pokušaj Irana da ponudi "tehničko" objašnjenje za zaplenu tankera, mogao bi da signalizira moguću deeskalaciju tenzija u Ormuskom moreuzu koji je od strateškog značaja za svetsku trgovinu.


Sva 23 člana posade tankera sada su u bazi Bandar Abas i ostaće na plovilu do okončanja istrage, rekao je direktor Organizacije za lučku i pomorsku plovidbu u provnciji Hormozgan, Alahmorad Afifipur za agenciju Fars.

Posadu čini 18 državljana Indije i još pet pripadnika drugih nacionalnosti, prenosi Rojters.

Iranci su na kratko zadržali još jedan britanski brod, ali mu je potom dozvoljeno da nastavi plovidbu.

Britanija je ranije saopstila da traži hitno informacije o tankeru koji je išao ka Saudijskoj Arabiji i iznenada promenio kurs posle prolaska kroz Ormuski moreuz.

Tenzije između Zapada i Irana porasle su od početka jula kada je britanska mornarica zaplenila iranski tanker kod Gibraltara zbog sumnje da krijumčari naftu u Siriju kršeći sankcije EU.

IRAN: ZAPLENjENI BRITANSKI TANKER NIJE NOSIO TERET

Zaplenjeni tanker koji je plovio pod britanskom zastavom nije nosio nikakav teret, rekao je danas šef Organizacije za luke i primorje iranske južne provincije Ormozan, Alahmorad Afifipur, prenela je agencija ISNA.

On je dodao da je će 23 člana posade možda biti ispitana o tehničkim pitanjima.

“Ako bude potrebe i ako iranske sudske vlasti to budu zahtevale, posada će biti pozvana na razgovor o tehničkim i stručnim pitanjima”, precizirao je Afifipur, prenosi Rojters.

IRANSKA TV OBJAVILA SNIMAK ZAPLENjENOG BRITANSKOG TANKERA

Iranska državna televizija objavila je snimak britanskog tankera Stena Impero koji je juče zaplenila iranska Revolucionarna garda.

Na snimku se vidi kako je tanker usidren kod luke Bandar Abas na jugu Irana nadomak Ormuskog moreuza.

Zvaničnik Ormuške provincije zadužen za morsku plovidbu Alahmorad Afiripur rekao je da će svih 23 članova posade ostati na brodu u skladu sa bezbednosnim procedurama, prenosi AP.

NA TANKERU TRI RUSA, AMBASADA NIJE STUPILA U KONTAKT SA NjIM

Ruske diplomate u Iranu do sada nisu uspele da stupe u kontakt sa trojicom ruskih državljana na britanskom tankeru, koji je Iran zaplenio u Ormuskom moreuzu.

"Na tankeru su tri ruska državljana: dvojica drugih mehaničara i elektromehaničar. Trenutno svi članovi posade, njih 23, ostaju na zaplenjenom brodu dok se ne završe odgovarajuće procedure, kako je navela iranska strana", rekao je predstavnik Ambasade Rusije u Teheranu za TAS S.

On je dodao da je Ambasada u kontaktu sa iranskim vlastima tim povodom.

Svi članovi posade su na tankeru usidrenom kod luke Bandar Abas i tamo će i ostati do kraja istrage, objavila je agencija Fars pozivajući se na iranske zvaničnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

vladimir

20.07.2019. 16:46

..."reciprocitet" u odnosima velikih sila je potpuno normalna i legitimna pojava!

vladimir

20.07.2019. 22:00

Jel vi to izražavate sumnju u politički reciprocitet, ili u "svetske sile", kojoj pripada i Iran, AKO NE ZNATE!? Pa što je ne napadnu svetski moćnici, kad su tako jaki, da vidimo koliko su "moćni", a ne samo "holivudsko" busanje u prsa! Hajde probajte !

Djole

20.07.2019. 23:11

Ma koga briga sto je to opravdano dali su im razlog za nove sankcije ili nesto gore.Nije zapadu stalo ne bi me cudilo da se pokaze da je i taj sudar montiran tako da se Iranci isprovociraju.