MOGU da nosim kancelarsku ulogu. Naravno, imam jak lični interes za svoje zdravlje. Godina 2021. označiće završetak mog političkog rada, jer se neću kandidovati i peti put. Nadam se da će biti života i posle politike!

PROČITAJTE JOŠ - Haradinaj zahtevao zajedničku izjavu da se takse neće povući "bez priznanja Srbije"

Ovim rečima nemačka kancelarka Angela Merkel obratila se novinarima, na tradicionalnom letnjem susretu sa medijima, posle kog sledi odlazak na godišnji odmor. Ona je istakla da je spremna da nastavi da radi kao kancelarka uprkos napadima drhtavice koje je imala.

Odlaskom Merkelove na letnji predah, pao je teret sa srca Nemaca koji su strahovali za vlast u Berlinu posle kancelarkinih višestrukih drhtavica i slika koje su obišle svet.

Merkelova je rekla da razume pitanja o njenom zdravlju posle tri incidenta u kojima joj se telo treslo dok je stajala tokom javnih ceremonija. Istakla je da je svesna svoje odgovornosti, ali da sa sigurnošću tvrdi da može da vrši tu dužnost i više puta ponovila da nema razloga za brigu.

Odgovor na pitanje kako se oseća i kakvo joj je zdravlje skratila je maksimalno moguće i prešla na komentarisanje najnovijih političkih zbivanja. Odnosi između Moskve i desno orijentisanih političkih stranaka u EU razlog za zabrinutost, ocenila je ona. Pomenula je skandal u vezi sa navodnim finansiranjem italijanske partije Liga za sever iz Rusije i "prozvala" Rim da detaljno istraži te navode.

Merkelova je, takođe, kritikovala izjave američkog predsednika Donalda Trampa o "obojenim" članicama američkog Kongresa iz redova demokrata, navodeći da su te izjave suprotne onome što ona smatra "snagom Amerike".

Tramp je četiri članice Kongresa Ilhan Omar, Rašidu Tlaib, Aleksandriju Okasio-Kortes i Ajanu Presli optužio da "vole neprijatelje SAD". On je rekao da bi te žene trebalo da se vrate u "osiromašena i kriminalom opustošena mesta odakle su došle", ignorišući činjenicu da su sve one američke državljanke, a da su njih tri i rođene u SAD.

- Ljudi vrlo različitih nacionalnosti doprineli su snazi američkog naroda tako da su ovi komentari umnogome suprotni tom čvrstom utisku koji imam. To je nešto što je suprotno snazi Amerike - rekla je Merkelova.

KVADRATURA KRUGA

NA pitanje mogućeg odlaganja "bregzita" Angela Merkel je rekla da bi se bez problema upustila u to, ako bi Velika Britanija iskazala želju da tako bude. Kontroverzno rešenje za granicu između Irske i Severne Irske Merkelova je nazvala "kvadraturom kruga".