PREDSEDNIK BUGARSKE PORUČIO: Podržavamo Severnu Makedoniju, ali ne bezrezervno

Tanjug

petak, 19. 07. 2019. u 13:30

ПРЕДСЕДНИК БУГАРСКЕ ПОРУЧИО: Подржавамо Северну Македонију, али не безрезервно

Rumen Radev, foto Tanjug

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da njegova zemlje podržava Severnu Makedoniju, ali ne bezuslovno i bezrezervno
Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da njegova zemlje podržava Severnu Makedoniju, ali ne bezuslovno i bezrezervno.


Prema pisanju portala A1on, Rudev je na sastanku sa ambasadorima i stalnim predstavnicima diplomatske mreže Bugarske u inostranstvu rekao da se bilateralni odnosi između Skoplja i Sofije dobro razvijaju, te da se prevazilaze zamrznuti konflikti i konfrontacije iz prošlosti.


"Potpisani Sporazum o dobrosusedstvu praktično je otključao vrata Severnoj Makedoniji ka NATO i EU. Bugarska mora da bude i jeste država koja najviše podržava Severnu Makedoniju, to je naša dužnost prema našoj braći u toj zemlji, ali jasno je da ta podrška nije bezuslovna i bezrezervna. Treba da budemo iskreni i jasni da postavimo naše crvene linije", istakao je Radev.


PROČITAJTE JOŠ: BUGARSKA PORUČUJE: Od Severne Makedonije tražimo samo istinu


Prema njegovim rečima, ukoliko se makedonska strana zalaže za EU ona mora da gradi dobrosusedske odnose.


"Imamo još posla u vezi udžbenika, knjiga, medija, izdavaštva i televizije kako bi se očistilo sve ono što nas udaljava jedne od drugih. Lične emocije ne pomažu u tome. Potreban je veći angažman institucija", dodao je on.


Dodatna prilika za učvršćivanje odnosa je dolazak predsednika Sevene Makedonije Steve Pendarovskog u Sofiju, koja se najavljuje za septembar, zaključuje Radev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Citizen

19.07.2019. 13:54

Srbi braćo, Car Dušan se prevrće u grobu! Skoplje kao glavni grad srednjevekovnog Srpskog carstva danas predstavlja samo glavni grad buduće Bugarske provincije u kojoj žive njihova "braća", nekad Srbi a danas Bugarski makedonci!

Гојко

19.07.2019. 20:01

Зајев ће да пристане да је Гоце Делчев био Бугарин,и решен проблем.

Nikola

19.07.2019. 22:10

Brinete o makedonske i bugarska istorije.Kako CE da se usaglasi srpska,crnagorska,bosnjacka,tzv kosovska ,hrvatska I slovenska istorija.Kada CE da se obelodani koliko je vojnika JNA poginuli u Slovenija I know je procisuiran.

Petar

20.07.2019. 13:53

Predsednik Bugarske... Kako su Bugari krenuli ostace Republika Makefonija bez istrorije jer su potpisali sporazum o dobrosusedstvu sa Bugarskom po kome sledi revizija makedonske istorije do l944 godine. "Svaka cast " sadasnjoj vladi R.Makedonije.Petar.

Боровиште!

23.07.2019. 18:58

Види се и по говору све више Бугарштине него Македонског говора.Значи постаје постаје Буг.провинција,браво Бугари.