OD primirja do novih nesuglasica. Tako je izgledao odnos između američkog predsednika i američkog Kongresa kada se odlučivalo o dve važne teme - predlogu o opozivu Donalda Trampa i o prodaji oružja važnom bliskoistočnom savezniku Saudijskoj Arabiji.

Trampove uvrede na račun nekoliko demokratskih kongresmenki imigrantskog porekla bile su povod da teksaški demokrata Al Grin predloži impičment predsednika SAD, ali je Predstavnički dom američkog Kongresa, u kome demokrate imaju većinu, odbacio taj zahtev.


PROČITAJTE JOŠ -
Tramp bez kočnica

Predlog o opozivu odbačen je sa ukupno 332 glasa "protiv" i 95 "za", jer su svi republikanci glasali protiv predloga, a priključilo im se i 137 članova Demokratske stranke, dok je njih 95 glasalo za predlog o opozivu Trampa.

Najzanimljivije je svakako da je i predsednica Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi sprečila nalet protiv Trampa pre nego što se pojave dodatni dokazi.

- Ogromna većina je protiv opoziva, i to je kraj - rekao je Tramp novinarima. - Pokušaj opoziva je bio najsmešniji projekat u koji sam dosad bio uključen.

Grin je u zahtevu naveo da je Tramp izneo rasističke uvrede na račun obojenih predstavnica demokrata u Kongresu, kao i da Tramp nije sposoban da bude predsednik.

Ali Predstavnički dom Kongresa SAD nije bio tako "darežljiv" prema Trampu kada je bila u pitanju druga važna tema - prodaja oružja u vrednosti osam milijardi dolara Saudijskoj Arabiji i drugim američkim saveznicima, jer je sve blokirao.

Doduše, analitičari veruju da je prodaja zaustavljena samo privremeno, jer se očekuje da će Tramp staviti veto na odluku Kongresa.

Razlog za odluku Kongresa verovatno se nalazi u surovom prošlogodišnjem ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija, kojeg su izmasakrirali saudijski agenti. Inače, u junu je i Senat, u kom većinu imaju republikanci, usvojio rezolucije o blokiranju prodaje oružja.Foto AP

Prema prognozama analitičara, Tramp bi trebalo da na ove odluke stavi veto, što bi bio treći put otkako je postao predsednik. Ako se to desi, rezolucije će biti vraćene Kongresu, gde će za njihovo usvajanje biti potrebna dvotrećinska većina.

Američka vlada je krajem maja odobrila prodaju oružja Saudijskoj Arabiji zaobilazeći Kongres i pozivajući se na vanrednu situaciju koju je izazvao Iran.

VEĆINA PROTIV

NAJNOVIJE ankete pokazuju da se većina građana Sjedinjenih Država protivi impičmentu, a čak i kada bi ga Predstavnički dom izglasao, što je jednako podizanju optužnice, Tramp bi na suđenju u Senatu gotovo sigurno bio oslobođen optužbi.

DVOJICA OSLOBOĐENIH

IMPIČMENT, pojam koji se više puta dovodio u vezu s Donaldom Trampom, procedura je za smenu predsednika ili visokih zvaničnika administracije. Kada Predstavnički dom Kongresa odluči da ima razloga za impičment, a potreban je 51 odsto glasova, počinje drugi čin, suđenje u Senatu, gde je neophodna dvotrećinska većina za osudu i pokretanje procesa za smenu s funkcije. U istoriji SAD to se nikada nije dogodilo, a protiv dva predsednika, Džonsona (1868. godine) i Klintona (1998), pokrenut je proces, ali su pred Senatom oni oslobođeni.