MEKSIČKI narko-bos Hoakin El Čapo Guzman osuđen je danas na doživotni zatvor u američkom zatvoru, presudio je savezni sud u Bostonu.

Guzman (62) je proglašen još 12. februara krivim kao vođa Sinaloa kartela zbog krijumčarenja tona kokaina, heroina i drugih droga u SAD, kao i za planiranje ubistava. Tužioci su tada zatražili da on bude osuđen na doživotnu kaznu.

Narko-bos, koga je u Meksiku čuvala armija gangstera, doveden je 2017. godine u SAD na suđenje, nakon što je dva puta pobegao iz meksičkih zatvora. Guzman je bio odsečen od spoljnog sveta otkako je izručen SAD, pošto su ga američke vlasti držale u samici u visokoobezbeđenom delu zatvora na Menhetnu, a na suđenja je išao u pratnji brojnih stražara.Pročitajte još: KAKO "EL ČAPO" KAŽNjAVA IZDAJU: Bili su žive krpene lutke, polomio im je sve kostiPre nego što mu je izrečena kazna, Guzman se žalio na uslove u zatvoru i rekao sudijama da nije imao fer suđenje, tvrdeći da američki okružni tužilac Brajan Kogan nije temeljno istražio tvrdnje o njegovim zločinima.

Tužioci su naveli da dokazi pokazuju da je tokom Guzmanove 25-godišnje vladavine Sinaloa kartel krijumčario tone kokaina i drugih droga u SAD, kao i da su "armije ubica" po njegovim naređenjima kidnapovale, mučile i ubijale svakoga ko mu stane na put.

Odbrana je tvrdila da su El Čapu "smestili" drugi trgovci drogom koji su postali vladini svedoci, kako bi se izvukli iz svojih slučajeva.