Fon der Lajen: Balkan važan za EU, jaki portfelji za centralnu i istočnu Evropu

Beta

utorak, 16. 07. 2019. u 21:56

Фон дер Лајен: Балкан важан за ЕУ, јаки портфељи за централну и источну Европу

Ursula fon der Lejen
Foto: Tanjug/AP

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je posle izbora da centralnoj i istočnoj Evropi treba da pripadnu jaki portfelji unutar Komisije da bi se pokazalo da ti delovi EU nisu marginalizovani
Novoizabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je večeras posle izbora da centralnoj i istočnoj Evropi treba da pripadnu jaki portfelji unutar Komisije da bi se pokazalo da ti delovi EU nisu marginalizovani.

"Za mene je važno da se odrede komesari koji će zasigurno imati jake portfelje da bi bilo jasno da su istok i centralna Evropa prikladno raspodeljeni", rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare u zgradi Evropskog parlamenta u Strazburu posle izbora, prenosi Hina.

Najviši položaji u evropskim institucijama pripali su zapadnoj Evropi. Predsednica Komisije je Nemica, kandidat za visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku Španac Žozep Barel, kandidatkinja za predsednicu Evropske centralne banke Francuskinja Kristin Lagard, predsednik Evropskog parlamenta Italijan David Sasoli, a Holanđaninu Fransu Timermansu, koji je bio glavni kandidat socijaldemokrata za predsednika EK i Dankinji Margarete Vestager, glavnoj kandidatkinji liberala za EK, obećani su visoki položaji u Evropskoj komisiji.

Fon der Lajen je rekla da je "odlučna" u postizanju dobre geografske raspodele preostalih visokih funkcija.

Pročitajte još - Ursula fon der Lajen na čelu evropske vlade


Na pitanje hoće li potvrditi predložene komesare iz zemalja, poput Italije, u kojima na vlasti nisu proevropske stranke, Fon der Lajen je izbegla odgovor.

"Evropa je potrebna u ovom okruženju koje se menja. Bolje delujemo kada delujemo zajedno. Niko od nas pojedinačno neće biti uspešan kada se sam suočava s problemima", rekla je i dodala da je "tražiti kompromise uvek teško".

Zaključila je odgovor tvrdnjom da je svetu potrebna "jaka Evropa", a da će sastav Komisije biti prikladan tom zadatku.

Pročitajte još - HRVATSKI EVROPOSLANIK PROTIV URSULE FON DER LAJEN: Na listiću napisao "Dole 4. Rajh"

Novinarka Fajnenšal tajmsa je upitala hoće li Fon der Lajen imati većinsku podršku posle odlaska britanskih poslanika.

"Radiću sa proevropskim strankama za stabilnu većinu. I pre je bilo teško naći stabilnu većinu", kazala je ona. 

ZAPADNI BALKAN VAŽAN ZA EU

Novoizabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je Zapadni Balkan važan za Evropsku uniju i da će podržati snažne odnose EU i tog regiona."Zapadni Balkan je vrlo važan za Evropsku uniju. To je Evropa i zato ću što je moguće više podržavati snažne odnose između Zapadnog Balkana i EU", rekla je Fon der Lajen za N1, prenosi ta televizija na svom portalu.

Ona je rekla da se reforme moraju sprovesti, ali i da vrata i um moraju biti otvoreni za Zapadni Balkan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije