Gardijan: Micotakis ne želi da gubi vreme

Tanjug

subota, 13. 07. 2019. u 21:52

Гардијан: Мицотакис не жели да губи време

Kirijakos Micotakis

Nije prošlo ni nedelju dana od kad je novi grčki premijer Kirijakos Micotakis preuzeo dužnost, a već radi punom parom
Nije prošlo ni nedelju dana od kad je novi grčki premijer Kirijakos Micotakis preuzeo dužnost, a već radi punom parom, piše "Gardijan" navodeći da je lider Nove demokratije najavio da parlament neće imati letnju pauzu jer nema vremena za gubljenje.

Do srede, kada se njegov kabinet od političara, tehnokrata i bivših socijalista reformatora prvi put sastao, filozofija njegove vlade desnog centra postala je jasna: ministri neće samo postavljati ciljeve, već će njihov rad biti predmet kontrole.

Pred ministrima na prvoj sednici bile su plave fascikle sa referentnim ciljevima. Kao i u svakom dobrom biznisu, izveštaji o napretku moraju da se čuvaju, navodi britanski list.

Za mnoge Grke ovaj nov stil nije puka simbolika. Prvu vladu posle izlaska iz krize smatraju početkom nove ere, prelaskom psihološkog praga nakon decenije depresije izazvane štednjom, strahom od bankrota i dužničke krize.

"Ono što vidimo je nova generacija političara, obrazovanih na Harvardu, orijentisanih na rezultate sa više tehnokratskim pristupom. On kao da želi da vodi Grčku kao poslovni projekat uz rizik da uvredi neke iz stare garde u svojoj stranci", kaže Pantelis Kapsis, ugledni politički novinar govoreći o Micotakisu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije