AMERIKA IH UPOZORAVA ALI ONI NE MARE ZA TO:Nova tura delova za S-400 sletela u Tursku

Novosti online

subota, 13. 07. 2019. u 11:33

АМЕРИКА ИХ УПОЗОРАВА АЛИ ОНИ НЕ МАРЕ ЗА ТО:Нова тура делова за С-400 слетела у Турску

AP photo

Ruski avion sa novom partijom elemenata za sisteme S-400 sleteo je na tursku avio-bazu „Murted“, saopštila je televizija „NTV“.
Ruski avion sa novom partijom elemenata za sisteme S-400 sleteo je na tursku avio-bazu „Murted“, saopštila je televizija „NTV“.

Televizija je prikazala video-snimak na kojem se vidi ruski avion koji se prizemljio u vazduhoplovnoj bazi „Murted“.

Ministarstvo odbrane Turske kasnije je potvrdilo da je četvrti ruski avion sa novom tranšom elemenata za PRO sisteme S-400 sleteo na vojni aerodrom.

„Danas je nastavljena isporuka protivvazdušnih raketnih sistema S-400. Četvrti ruski avion sa elementima za S-400 sleteo je u vazduhoplovnu bazu „Murted“ u predgrađu Ankare“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane na zvaničnom profilu na Tviteru.

Ministarstvo odbrane Turske je u petak 12. jula objavilo da su počele isporuke ruskih protivvazdušnih sistema S-400. Kasnije je ove informacije potvrdila i Savezna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije.

Ugovor za nabavku četiri diviziona S-400, koji je vredan 2,5 milijarde dolara, zaključen je 2017. godine. Turska će deo ugovora za S-400 platiti sama, a deo preko ruskog kredita. Prema rečima vicepremijera Rusije Jurija Borisova — ugovor predviđa i opciju nakon završetka glavnog dela isporuke.Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je međunarodni skandal između Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

SAD uporno uporozoravaju zvaničnu Ankaru da će uvesti ekonomske sankcije i obustaviti dostavu lovačkih aviona "F-35" ukoliko se ne odustane od kupovine ruskih sistema odbrane, piše AP.

Turska se pravda da je kupovina S-400 stvar nacionalnog suvereniteta i da neće napraviti ustupak.

Turska će postati prva država članica NATO koja će kupiti oružje protivvazdušne odbrane ove klase iz Rusije.

SAD tvrde da će sistemi S-400 ugroziti američke borbene avione F-35 jer sa njima nisu kompatibilni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Niko

13.07.2019. 17:35

Pa naravno da ne mare, ta turska ima barem istoriju od 2000g..i suverena je drzava.. Ekonomski i vojno jace od pojedinih zemlja sveta

Rade Bg

13.07.2019. 20:27

Turcin je veliki trgovac.I on vrlo dobro zna ko mu donosi pare a ko uzima! Videcemo kako ce se razviti situacija ali kauboji ne vole da gube tudje pare. Bice tu dzumbusa na bliskom istoku osecam.Izrael je prvi na udaru. Nazalost.