RUSIJA ŽELI DA POVEŽE KINU SA EVROPOM: Privatna kompanija će graditi auto-put?

B. V.

petak, 12. 07. 2019. u 10:15

РУСИЈА ЖЕЛИ ДА ПОВЕЖЕ КИНУ СА ЕВРОПОМ: Приватна компанија ће градити ауто-пут?

Autoput ka Kazahstanu i Kini veće se gradi u Tatarstanu Foto RIA

Dve varijante trase, prvu predložilo državno preduzeće "Autodor", drugu privatna firma "Meridijan"

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

PREMIJER Rusije Dmitrij Medvedev podržao je projekat prvog privatnog auto-puta koji bi izgradila firma "Meridijan" na savetovanju održanom 24 juna. I ministarstva bi trebalo da naprave analizu i pomognu da i Kinezi delimično finansiraju taj aut-oput.

Postoje dve varijante gradnje puta i dve kompanije zainteresovane za ovaj džinovski projekat, ali generalno obe bi povezivale zapadnu Evropu, Rusiju, Kazahstan i Kinu. Koliko će sve to na kraju koštati, teško je reći. Zadatak je da se put izgradi do 2024. godine. Taj projekat se upoređuje sa gradnjom Transsibirske železnice, kopanjem Sueckog kanala ili tunela pod Lamanšom.

Pročitajte još - EU i Kina prave novi blok protiv Amerike

Prvu varijantu je predložila državna kompanija "Autodor", a drugu privatna kompanija "Meridijan" na čijem je čelu bivši potpredsednik "Gasproma" Aleksandar Rjazanov.

"Autodor" predlaže da kamioni iz Kine od granice Kazahstana sa Rusijom idu kroz Tatarstan, do Moskve, a zatim do Sankt Peterburga. Predviđena je gradnja velikog platnog mosta preko Volge u Samarskoj oblasti kao i rekonstrukcija brojnih puteva.

Na drugoj strani "Meridijan" predlaže da se zaobiđu veliki gradovi Rusije kao što je Moskva da bi se došlo u Smoljensku oblast i Belorusiju. Auto-put bi imao četiri trake i išao bi kroz osam ruskih regiona.


Projekat "Autodora", koji se naziva "Evropa - zapadna Kina" tri puta je skuplji od onog koji nudi "Meridijan".

Generalna trasa auto-puta

Kompanija "Meridijan" obećava da će taj auto-put napraviti od privatnih investicija, pa je jasno zbog čega premijer Dmitrij Medvedev smatra da tu varijantu treba ozbiljno uzeti u razmatranje. Sada se analizira za koji period bi se vratila uložena sredstva. "Meridijan" traži da svi putevi na predviđenoj trasi od 2.000 kilometara budu podložni naplati putarine, a cena bi bila oko 70 centi za zemlje koje ne pripadaju Evroazijskom ekonomskom savezu.

"Autodor" predlaže da jedan deo gradnje plati država, a drugi privatnici. Obavezno plaćanje bi bilo na brzoj trasi Moskva - Kazanj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije