PROBLEMI KANDIDATKINjE ZA ČELO EK: Ursula strepi za kormilo

G. ČVOROVIĆ

petak, 12. 07. 2019. u 08:28

ПРОБЛЕМИ КАНДИДАТКИЊЕ ЗА ЧЕЛО ЕК: Урсула стрепи за кормило

Nemica Ursula fon der Lajen ,AP foto

Zeleni, razočarani njenim nastupom, ali i time što nisu dobili nijedno značajno mesto u preraspodeli visokih funkcija, poručuju da će njihova 74 poslanika glasati protiv nje

SUDEĆI po odjecima maratonskih sastanaka sa političkim grupama novog saziva Evropskog parlamenta koji tek treba da overe njenu kandidaturu za predloženu funkciju predsednika Evropske komisije, Nemica Ursula fon der Lajen (na slici), koja bi u petak, 13. jula trebalo da se obrati i krajnjim levičarima, neće spokojno čekati glasanje koje će biti održano u utorak, ili sredu. Već su se pojavile glasine da bi sve, čak, u krajnjoj varijanti, moglo da bude odloženo do septembra!

Pročitajte još - Ursula fon der Lajen čeka poslednju reč poslanika EP

Zeleni, razočarani njenim nastupom, ali i time što nisu dobili nijedno značajno mesto u preraspodeli visokih funkcija, poručuju da će njihova 74 poslanika glasati protiv nje.

Liberali, sa 108 deputata, zadovoljniji su, ali disonantnih tonova ima i kod njih, pa čak i u njenoj političkoj porodici narodnjaka, sa 182 poslanika, od kojih su neki držali stranu "prirodnom kandidatu" Manfredu Veberu. Evropski parlament na ovaj način želi i da održi nezavisnost u odnosu na Evropski savet, u kome sede šefovi država ili vlada.

Da bi prošla, biće joj potrebna 374 glasa, što će, pretpostavlja se, ipak, ostvariti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)