SAOPŠTEN UZROK DRHVATICE ANGELE MERKEL: Evo zašto je napravljen presedan u protokolu

I. STANOJEVIĆ

četvrtak, 11. 07. 2019. u 15:36

САОПШТЕН УЗРОК ДРХВАТИЦЕ АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ: Ево зашто је направљен преседан у протоколу

Angela Merkel
Foto: Tanjug/AP

Pred TV kamerama, Merkelova je izjavila da nema razloga za brigu, jer je ustanovljen uzrok njenog nevoljnog trešenja i "u toku je proces koji će eliminisati ovaj problem"

PRESEDAN u protokolu u državnom vrhu Nemačke, a po svoj prilici i drugih zemalja, dogodio se u četvrtak, tokom prijema nove danske premijerke Mete Frederiksen u Berlinu kada su gošća i domaćica, kancelarka Angela Merkel, odslušale nacionalne himne - sedeći! Bio je to način da se izbegne još jedan u nizu incidenata koji su Merkelovu zbog drhtavice zadesili tri puta za tri nedelje.

Promenu protokola je tražila šefica nemačke vlade.

- Shvatite da sam svesna odgovornosti svog posla, kao i da se ponašam odgovorno i kada je moje zdravlje u pitanju - izjavila je, posle prijema, kancelarka, koja iduće nedelje puni 65 godina.

Objašnjenje zašto se kod nemačke kancelarke javlja drhtanje koje nije mogla da savlada tokom zvaničnih prijema, jeste da je sve prouzrokovano psihološkim problemima. Najpre je ovakva spekulacija počela da kruži u tamošnjim medijima, a potom je to zvanično potvrđeno.
Pročitajte još - POGLEDAJTE: Angela Merkel se tresla treći put u mesec dana; Kancelarka: Veoma sam dobro (VIDEO)

Objašnjenje glasi: "Kancelarka se toliko intenzivno trudila da spreči novo drhtanje, da je ono nastupilo upravo kao posledica tog napora." Pred TV kamerama, Merkelova je izjavila da nema razloga za brigu, jer je ustanovljen uzrok njenog nevoljnog trešenja i "u toku je proces koji će eliminisati ovaj problem".

- Kod perfekcionista ovo nije redak slučaj - izjavio je na TV kanalu Er-Te-El psiholog zamoljen da rasvetli kancelarkino stanje. - Ona ima toliko obaveza, njen raspored je tako pretrpan, da čovek koji oseća potrebu da na sve odgovori maksimumom energije i znanja, lako dođe u situaciju da ga telo ne sluša.

Nemački novinari objavili su čitav "čaršav" precizno navedenih obaveza koje Merkelovu čekaju narednih dana, uz napomenu da će joj godišnji odmor početi tek za tri nedelje. U moru zaduženja ističe se činjenica da, ukoliko idućeg utorka u Evropskom parlamentu u Strazburu, bude potvrđen izbor njene ministarke vojne, Ursule fon der Lajen za novog šefa Evropske komisije, Merkelovu čeka i prekrajanje sopstvenog kabineta.

To je, ujedno, i najosetljiviji segment uzdrmane psihološke "građevine" nemačke kancelarke, budući da su pritisci da se povuče pre okončanja svog četvrtog mandata jaki i uporni. Ona, s druge strane, nastoji da održi obećanje da mandat izvede do kraja i tako dostigne rekord svog prethodnika na funkciji, Helmuta Kola, koji je vladao punih 16 godina.

- Proces "obračuna" sa mojim tegobama je otpočeo i ima napretka, ali će to potrajati još neko vreme - kazala je Merkelova. - Verujem da će tegobe jednog dana nestati isto onako kako su se i pojavile. Čvrsto sam uverena da sam apsolutno sposobna da obavljam svoju funkciju.

NEPRIJATAN NIZ

PRVI incident Merkelovoj se dogodio u operi u domovini, 2015. godine kada se stropoštala sa sedišta. Zatim je imala drhtavicu tokom državne posete Meksiku 2017. Ove godine se vidno tresla 18. juna, tokom prijema u čast ukrajinskog predsednika Zelenskog, a zatim i 27. juna, kad je stajala pored nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera, u saveznoj vladi. U sredu se drhtanje pojavilo tokom intoniranja nemačke i finske himne, za vreme posete premijera Finske Antija Rinea.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Pera Detlić

11.07.2019. 15:43

Ne se sekiraj frau Merkel, ne brinemo!imigranti brinu,ko će ih sada dočekati u zagrljaj!

Gaga

12.07.2019. 12:37

Verovatno da je obolela od Parkinspnove bolesti ili neke koja je slična njoj i ima veze sa centralnim nervnim sistemom. Za nju bi bilo poželjno da se leči kako joj se trenutno stanje ne bi pogoršalo. Al" mjena stvar...Možda bi se i dala stabilizovati ako bi se na neki način izvinila Srbima i dala sve od sebe da se srpska situacija sredi povoljno za celu državu srpsku.

Ljubica

13.07.2019. 11:19

I laiku je jasno da je zena u poodmakloj fazi Parkinsonove bolesti....sta nije jasno!